Доклади & Изследвания

Условия за работа с качествена дневна светлина

Сара Сузане Блатнер
Изучавала дентална медицина в Университет Улм и Фрайбург
Дентален асистент в дентална практика в Мюнхен

Турбина Synea TA-98 C LED на W&H е първата турбина на пазара с малка глава и интегриран LED (светодиод) и 5-флексен спрей. Целта на този потребителски доклад за Synea TA-98 C LED е да тества качеството и интензитета на светлината, цветопредаването, обработката и прецизността, както и да опише резултатите писмено и със снимки.

Кратък преглед на турбина Synea

Със своите 42 гр., тази турбина е лека като перо. Оборудвана с високо интензитетен LED+, тя достига температурен коефициент 5,500 K и има спектър на цветовете, еквивалентен на дневната светлина. Това осигурява висок индекс на цветопредаване (CRI >90), така, че червените тонове се възприемат по естествен начин. Фактът, че LED диодите са позиционирани директно на малката глава (диаметър 11.5 мм) гарантира най-добрата видимост.

TA-98 C LED има 5-флексен спрей, който създава оптимално охлаждане. Бързият куплунг Roto Quick, който както турбината е изцяло стерилизуем, е необходим, за да свърже инструмента към шлауха на юнита.
Със Synea TA-97, W&H разполага с друга турбина в своята гама продукти, която има дори по-малка глава от тази на TA-98.

Процес на тестване

Турбината е използвана 2-3 пъти на ден за период от 3 месеца. Нямаше възможност да се използва по-често заради нуждата от стерилизация. За да добия широко-обхватна представа за този инструмент, аз го използвах за различни манипулации. Използвах го при трепанация, препарация на кавитети и обработка на корони и мостове.

Това естествено включва и използването на различни борери (крушовиден, скосен, сепаратор, торпеден и т. н.). В допълнение, турбината е използвана във всички 4 квадранта за сравняване на условията на осветяване, водно охлаждане и ергономичност. Денталните лупи с 2.5 пъти увеличение са използвани при повечето манипулации.

Резултати

Ергономичност и работа
Когато използвах този инструмент първите няколко пъти, първото нещо, което ми направи впечатление е колко удобен е той за работа. В сравнение с много обратни наконечници, турбината е по-лека, стои удобно в ръката като писец и е удоволствие да се работи с нея.

Благодарение на лекото си тяло, тя може да бъде използвана при по-дълги манипулации без да причини умора. Дори при най-високите обороти в минута (360,000 rpms), тя стои здраво в ръката и може да се навигира прецизно и внимателно при най-висока мощност (20 W). Борерите могат да се поставят лесно на турбината. Те се сменят посредством прост механизъм: натискате пуш-бутона на главата, за да освободите борера.

Интензитет на светлината/качество
Вграденият LED+ осигурява отлични условия на осветяване за всички изпробвани манипулации в различните квадранти. Не само обработваната зона е осветена, а и цялата уста. Спектрумът на светлината произвежда точен и ярък контраст на цветовете. В сравнение с конвенционалните LED диоди, LED+ в TA-98 са значително по-наситени и цветовете са по-естествени. Лесно е да се направи разлика между емайл и дентин с LED+.

По същия начин, преминаването от кариозен към здрав дентин се вижда много по-ясно. Червените тонове в гингивата са по-наситени. Благодарение на позицията на LED+ близо до главата, дори малките или силно дистални кавитети са добре осветени.

Размер на главата
Малката глава и малката височина на главата предоставят ясна линия на видимост при работа. Това особено личи при пациенти с малки усти или деца. Лесно се работи с тази турбина при деца и младежи. За едни, случаите на тесни пространства са лесно обработени, а за други, благодарение на високопроизводителността на LED+, оперативна светлина не е необходима.

Охлаждаща система
5-флексният спрей осигурява оптимално охлаждане. Количеството охлаждане е от значение, особено при по-големи препарации, за да се избегне увреждане на пулпата. Всички използвани борери са охладени еднакво добре.


Цялостно впечатление
Много добро. Качеството и интензитетът на светлината, цветопредаването, обработката, производителността и структурата на турбината ме впечатлиха. Потребителите ще оценят тази турбина при работа с малки запълвания, възстановявания в силно дистални участъци и пациенти с малки устни кухини. Лекотата на тялото е подходяща за продължителни манипулации и не причинява умора в ръцете и пръстите. Тази турбина се препоръчва за начинаещи, които ще разполагат с по-добра видимост.

коментара