Доклади & Изследвания

Употребата на озон в стоматологията: Част 3

Ozone

В трета част на поредицата "Употребата на озон в стоматологията" Д-р Svea Baumgarten, лекар по дентална медицина, акредитиран имплантолог, разказва за антимикробното действие на озона при денталните инфекции.

Nagayoshi и др. (6) са изследвали ефикасността на три различни концентрации на озонирана вода (0.5, 2 и 4 мг / мл в дестилирана вода) в зависимост от времето за инактивиране на кариесогенни, периодонтопатогенни и ендопатогенни микроби (Streptococcus, Porphyromonas gingivalis и endodontalis, Actinomyces actinomycetemcomitans, Candida albicans) в посявка и в биофилми. В зависимост от дозата, оралните микроби се инактивират след 10 секунди. Анаеробите са особено чувствителни към озон. Candida е по-устойчива (приблизително 90% намаляване след инкубация с най-високата концентрация на озон).

Baysan и др. (10) са проучили антибактериалния ефект на озон-газ (HealOzone) върху влажни лезии на първичен коренов кариес (0.25% озон във въздуха с обгазяване с 13,3 мл / сек.) на току-що екстрахирани човешки зъби ин витро.
40 меки лезии са разделени на две групи, за да се сравни ефикасността от излагането на озон за 10 и 20 секунди. Всяка лезия преди това е разделена със стерилно острие на две половини, като едната половина е била изложена на озон, а другата половина е оставена като контрола. И двете половини на пробата след това са поставени в анаеробна среда и са инкубирани в продължение на 4 дни при 37 ° С. В пробите, третирани с озон, концентрацията на микроби е значително намаляла и в зависимост от времето.

Nagayoshi и др. (11) са използвали дентинови блокове от зъбите на крава, за да проучат ролята на бактериите в ендодонтските инфекции и кариеси. Колониите от Enterococcus faecalis и Streptococcus mutans са коинкубирани с стерилизирани дентинови блокове в продължение на 6 дни. Кореновите канали на заразените дентинови блокове са или промивани с озонирана вода в продължение на 10 минути, или промивани с озонирана вода и третирани с ултразвук. Като контрола, те са третирани с дестилирана вода с и без ултразвук. Натриев хипохлорит (NaOCl; 2,5%, т.е. клинична концентрация) се използва като референтен дезинфектант, той елиминира всички живи бактерии в дентина. Озонираната вода намалява размера на стрептококите и ентерококите в зъбните канали. Когато озонът е комбиниран с третиране с ултразвук, повече от 90% от бактериите са убити. От тези резултати, авторите са стигнали до заключението, че озонираната вода може да се счита за потенциален дезинфектант на кореновия канал, който е по-малко цитотоксичен от натриевия хипохлорит. Натриевият хипохлорит може да доведе до некроза, докато озонирана вода е изключително биосъвместима (12). Steier и Steier предлагат комбиниране на по-малко цитотоксична концентрация на натриев хипохлорит (1.25%) с озон 13. Резултатите на Nagayoshi и др. (11) са потвърдени от Huth и др. (2008) 14 в посявка от коренов канал (образуването на биофилм след инкубиране на зъбите с Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Peptostreptococcus micros и Candida albicans): в зависимост от дозата и вида, озон-газът и/или озонираната вода намаляват количеството на бактериите.

Lynch и Swift (2008) (15) потвърждават публикуваната информация за ролята на озона като допълнителен дезинфектант на кореновите канали и стигнат до заключението, че "озонът е най-мощния антимикроб и оксидант, който може да се използва в ендодонтията, като озонираната вода разкрива най-високо ниво на биологична съвместимост в сравнение с обичайно използваните антисептици. От тук можем да заключим, че озонът следва да се използва за подпомагане на борбата с микроорганизмите, свързани с инфектирани коренови канали ".

Клинично приложение на озон в случаите на кариес

Baysan и Lynch (16,17) проучват и клинично оценяват въздействието на озона върху 70 първични лезии на коренов кариес при 26 пациенти. Преди лечението е взета биопсия от центъра на кариеса (половината от лезията), за да се определи броя на бактерии, образуващи колонии като референтна стойност. След 10 или 20 секунди третиране с озон, втората половина на третираната лезия се отстранява, за да се анализира съдържанието на бактерии. Обработката с озон значително намалява броя на микроорганизмите в лезиите на първичния коренов кариес във време-зависим начин с никакви признаци на нежелани реакции. Три месеца след прилагането на озон, 33 от 65 лезии (51 %) показват увеличение на твърдостта, 27 показват намаляване на степента на тежест от индекс 2 до индекс 1 (52 %) и 5 лезии остават неповлияни. 51 % от лезиите на кореновия кариес са се втвърдили. От тези наблюдения, авторите стигат до извода, че тази нова форма на лечение може да се разглежда като алтернатива на конвенционалната процедура ("пробиване и попълване"). Същите автори (Baysan и Lynch) (18) извършват обстойно проучване за ефективността и безопасността на употребата на озон с и без запечатващи процедури (Seal and Protect, Dentsply, Konstanz /Germany) в кореновия кариес. 80 пациента с 226 лезии са включени в проучването. След 12 месеца 47% от лезиите са втвърдени и не се нуждаят от по-нататъшна обработка, докато лезиите в контролната група остават непроменени. Холмс (19) провежда двойно-сляпо, рандомизирано и контролирано проучване на лечение с озон на некавитиран първичен коренов кариес при 89 възрастни (период на наблюдение от 18 месеца). Двете лезии на всеки пациент са отнесени или в контролна група (лечение с въздух) или в групата, която се обработва с озон (концентрация на 2.1 ррт се прилага в продължение на 40 секунди с 615 cm3/min). След обработката с озон се прилага реминерализиращ разтвор. Участниците в проучването са преглеждани след 3, 6, 12 и 18 месеца. След 18 месеца, 100 % от лезиите, които са били лекувани с озон са в задоволително клинично състояние, а състоянието на 37% от лезиите в контролната група се е влошило. 54 % от лезиите в контролната група остават без промяна. С тези резултати, авторите доказват, че при лезиите на първичен коренов кариес, които са останали с мека повърхност може да се предотврати влошаване или дори да се промени състоянието чрез използване на озон и запечатване.

Huth и др. (20) извършват контролирано проучване относно въздействието на озона върху некавитирани фисурни кариеси при постоянни молари. Първоначално оклузалните лезии на кариеса върху едната половина на челюстта се сравняват със съответната лезия на срещуположната половина на челюстта. 41 пациенти с 57 двойки от лезии са включени в изследването. Озонът (HealOzone) се прилага в продължение на 40 секунди върху тестовите зъби (без запечатване). Анализът на данните разкрива, че лезии, които са били лекувани с озон показват по-добра тенденция на лечение или се забавя развитието на кариес в сравнение с нетретираните лезии. Третирането с озон следователно е в състояние да подобри некавитиран първоначален фисурен кариес при пациенти с висок риск от кариес. Тази форма на лечение е идеално средство за несъдействащи и неспокойни деца с обширни кариозни лезии. (21) В скорошен преглед Lynch и Swift (2008) 22 посочват, че "За нас озонът трябва да се използва с неговата доказана мощна антимикробна ефикасност и способността му на мощен оксидант, за да се намалят кариесогенните микроорганизми и да се осигури благоприятен ефект срещу органичните киселини в лезиите във връзка с нашите съществуващи стратегии за управление на зъбния кариес за постигане на баланс".

Употребата на озон в имплантологията

Ние препоръчваме (Baumgarten, 2006) (23) употребата на озон за лечение на периодонтит при пациенти, на които предстои поставяне на импланти, за дезинфекция: на устата преди хирургични интервенции, на имплантното ложе преди имплантирането, на импланта преди операцията и на операционната зона по време на и след операцията, както и прилагането на озон като част от профилактиката и лечението на периимплантит. Употребата на озон в денталната медицина и оралната хирургия се препоръчва поради многобройните му положителни биофизични свойства (виж таблица 2).

Заключение

Озонът е ефективен повърхностен деконтаминатор. Озонираната вода намалява нивото на микробното замърсяване, намалява органичния материал в биологичните носители и улеснява заздравяването на раните след орална хирургия в резултат от положителните биофизични свойства (повишава защитата срещу радикали, индуцира протеини по време на острата фаза на възпаление, подобрява естествения имунитет, повишава синтеза и освобождаването на растежни фактори, подобрява микроциркулацията, ускорява епителната регенерация).

Озонът, разтворен във вода е по-биосъвместим и по-малко цитотоксичен за оралните клетки от натриевия хипохлорит. Прилагането на озон върху повърхностни кариесни лезии (с или без запечатване) очевидно подобрява клиничните заключения. Потенциалът на озона за лечение на периодонтит, периимплантит и ендодонтски инфекции трябва да бъдат изследван в по-нататъшни контролирани проучвания.

Източник: Dr. Svea Baumgarten, M Sc, Bürgerweide 36, 20535 Hamburg, Tel.: (0049)40-259303, Fax No.: 040-27145679 svea.baumgarten@t-online.de.

Библиография: Пълният клиничен доклад може да бъде свален от дясната страна на тази страница.

коментара