Доклади & Изследвания

Сигурност за потребителите по време на хирургичните процедури

Piezomed на W&H улеснява работата на хирурга с иновативната си ултразвукова технология. Високочестотните микровибрации позволят рязане с невероятна прецизност и, в допълнение, с т. нар. ефект на кавитация вие можете да си осигурите почти безкръвно работно поле. В това интервю, Андреас Лете, Ръководител на отдел Продуктови иновации в оралната хирургия и имплантология, говори за особеностите на апарата и допълнителните ползи за хирурга и пациента.

Г-н Лете, как е структурирана гамата от хирургични инструменти на W&H?

W&H има много дълга традиция в областта на оралната и лицево-челюстната хирургия (OMS) и имплантология. Първият Elcomed е представен през 1983 г., преди повече от 30 години. Този модел 6120 поставя началото на уникална и успешна история. През 1992 г., Elcomed 100 поставя нови стандарти за хирургичните и имплантологичните мотори и Implantmed, представен през 2000 г., се превърна в еталон в областта на имплантологичните апарати. Днес, можем да погледнем назад към 6-то поколение на Elcomed и 3-то поколение на Implantmed – всяко поколение поставя нови стандарти по отношение на производителност и функционалност. Гамата Elcomed/ Implantmed за обработка на костта с ротиращи инструменти е последвана преди една година от Piezomed за обработка на костта с инструменти с вибрация.

Piezomed

Какво е значението на Piezomed?

Piezomed е нашето "липсващо звено" в областта на оралната и лицево-челюстна хирургия и имплантологията. Piezomed е допълнение към нашата гама от хирургични инструменти и ни позволява да демонстрираме нашите умения в областта на апаратите с вибрация за хирургично приложение. Например, W&H е един от малкото производители в света, който предлага хирургични апарати за ротиращи инструменти и инструменти с вибрация, както и цялостна гама от прави и обратни наконечници за хирургично приложение в денталната медицина.

Каква изследователска дейност и процес на развитие са свързани с проекта?

Основите на развитието на апаратите за пиезо хирургия са поставени в началото на 2005 г. W&H има много дълга традиция в областта на моторите за ротиращи инструменти, но осцилиращите инструменти и пиезо технологията са били нова територия за W&H. В допълнение, областта на пиезо хирургията е много по-взискателна за хирургичните апарати, отколкото хирургичните осцилиращи системи в областта на оралната хирургия. Успяхме да създадем апарат за пиезо хирургия, специално приспособен към изискванията на оралната хирургия и по този начин значително се дистанцираме от т. нар. копиращи продукти. Невероятната производителност и новите характеристики са свидетелство за нашите успешни усилия в изследванията и процеса на развитие, вложени в този продукт.

Какво е значението на ултразвуковата технология в костната хирургия?

Благодарение на изключително малките движения на работните инструменти, трионите могат да извършват микрометрични разрези, което от своя страна позволява минимално инвазивни процедури. Друго предимство на пиезо технологията е ефектът на кавитация. Този ефект на кавитация позволява почти безкръвно лечение в обработваната зона и следователно предлага оптимална видимост в оперативното поле за перфектен хирургичен контрол.

Каква е целевата група на Piezomed и за какви процедури може да се използва той?

С отличното си представяне, Piezomed е приспособен към изискванията на лицево-челюстните хирурзи и имплантолози. В момента сме в позиция практически да покрием всички индикации и работим интензивно, за да разширим нашето портфолио с накрайници за Piezomed. С удоволствие очакваме обратна връзка от нашите клиенти.

Ние сме особено горди да имаме възможността да покрием следните области:

  • Обработка на кост – от събиране на костни блокове при разделяне на алвеоларен гребен до препарация на латерален синус лифт.
  • Отделяне на мембраната при латерален синус лифт (Шнайдерова мембрана) със специалния накрайник "крачето на слона" с отвори за водно охлаждане, прецизно подредени отдолу на накрайника. Това гарантира непрекъснат филм от охлаждане между мембраната и инструмента за оптимално охлаждане и нетравматично отделяне на Шнайдеровата мембрана.
  • Апикална резекция – от резекция до ретроградна обработка на коренов канал с инструменти с диамантено покритие.
  • Екстракция – нетравматична екстракция с периотом, за да се избегне нараняване на костта и меките тъкани.
  • Пародонтология – почистване на повърхности на импланти.

Двата специални триона B6 и B7 са акцентът на апарата. Можете ли да разкажете повече подробности за тях?

Двата специални триона са патент на W&H и наистина уникални за денталната индустрия, тъй като те позволяват изключително тънък разрез от 0.3 mm. Усъвършенстваният дизайн на зъбците осигурява прецизен срез и спестява време.

В същото време, трионите дават възможност да се потопите директно в костта. Профилът на зъба и твърдостта на зъбците дори позволяват разделяне на зъба на нивото на емайла. Двата отвора за водно охлаждане близо до работното поле на зъбците осигуряват оптимално охлаждане.

Накрайник за Piezomed
Ангулиран накрайник с перфектно водно охлаждане.

Piezomed включва автоматично разпознаване на накрайник. Как работи системата и какви предимства предлага тя?

Автоматичната функция за разпознаване на накрайника е патент на W&H и предлага значителна подкрепа за потребителя по време на лечение. Трите групи накрайници се разпознават директно и се настройват съответните параметри. Това ограничение намалява риска от пренатоварване на накрайника. В тези категории, потребителят има опцията свободно да адаптира всяка от трите програми, в съответствие с неговите изисквания, без да се безпокои от пренатоварване на работните накрайници. Няма нужда да гледате таблиците или да се чудите "Какви параметри за костта трябва да настроя?", а спокойно да се концентрирате върху хирургичната процедура.

Апаратът е минимално инвазивен и максимално ефективен. Какво точно означава това?

Минимално инвазивно, ако към днешна дата можем да приложим термина към дадена хирургична процедура, се отнася за много слабо осцилиране, в сравнение с ротиращите инструменти, например, фрези. На свой ред, максимално ефективно се отнася, например, за много фини срезове и съответно минимална загуба на кост. Това трябва да се има впредвид при сравнение с ротиращи инструменти. Сравнен с фреза Линдеман, можете да избегнете най-малко 1.2 mm от загубата на кост при един разрез, което е особено практично при аугментация, тъй като дефицитът на кост не трябва да се разрешава с още по-голям дефицит на кост.

Какви предимства предлагат минимално инвазивните процедури при лечение?

Бързото зарастване на рани и намаленото следоперативно подуване са приоритет. Тези два аспекта са важни едновременно за хирурга и пациента, тъй като няма нужда от допълнителни следоперативни мерки като изплакване, облъчване и други. В допълнение, минимално инвазивната процедура значително намалява риска от увреждане на меките тъкани.

Можете ли да ни кажете малко повече за хигиената и поддръжката?

Това е още една област, в която ние поставяме еталон. Наконечникът за Piezomed е с устойчиво на надраскване покритие, а кабелът на мотора ,може да бъде термодезинфекциран и стерилизиран. Уникалното покритие позволява оптимална многократна обработка, а наконечникът е изключително здрав и устойчив. Върхът на наконечника и LED осветяването могат да бъдат махнати и това значително улеснява почистването. Почистването на накрайниците е също тема, близка до нашите сърца по време на създаване на проекта. Всички накрайници могат да бъдат обработени в ултразвукова вана. Това осигурява перфектно почистване на вътрешната част на отворите за водно охлаждане. Машинната обработка в дезинфектор е също важен елемент за нас. Ето защо, ние създадохме специални адаптори за термодезинфектор. Тези адаптори гарантират правилната машинна обработка и могат да бъдат поръчани от специализираните дистрибутори.

Благодаря Ви за отделеното време!

коментара