Доклади & Изследвания

Пиезохирургията е метод с възможност за избор

Д-р Ставрос Пелеканос, Университет в Атина (Гърция) вижда промяна в парадигмата в денталната хирургия.
Д-р Ставрос Пелеканос, Университет в Атина (Гърция) вижда промяна в парадигмата в денталната хирургия.

Защо използвате апарат за пиезохирургия?

Пелеканос: Решаващото предимство на пиезотехнологията е, че меката тъкан се предпазва. Противно на това, отстраняването на кост е особено атравматично. Пациентите изпитват по-малко следоперативно подуване и следователно се радват на по-добро лечение [1,2].

Можете ли да обясните това с цифри?

Пелеканос: Например, рискът от увреждане на Шнайдеровата мембрана по време на външен синус лифт е намален от 30%, при употреба на ротиращи инструменти, до 7% при работа с пиезо апарата [3]. Най-общо казано, атравматичният подход създава почти никакви проблеми на пациентите. Младите колеги проявяват голям интерес към пиезохирургията по време на курсовете за обучение, и аз наистина очаквам да видя промяна в парадигмата в близко бъдеще.

Дали тази “лека” хирургия не е за сметка на по-ниска ефективност?

Пелеканос: Пациентите искат по-кратки операции. Първият път, когато оперирах с пиезо апарат преди 10 години, признавам, че бях малко разочарован по отношение на ефективността. Днес, новите апарати като Piezomed са също толкова мощни, колкото ротиращите инструменти. В допълнение, микро-осцилирането позволява много по-прецизна работа, отколкото е възможно с ротиращи инструменти. В допълнение, ефектът на кавитация причинява по-малко кървене в работната зона. Това предлага по-добра видимост и спестява време.

Вашият любим индикатор е външен синус лифт. Бихте ли ни запознали с тази процедура?

Пелеканос: По мое мнение, външната аугментация на синусната мембрана (или синус лифт) е идеална индикация за пиезохирургия. Най-честото усложнение с този вид хирургия е увреждането на Шнайдеровата мембрана [4] – защо да излагам на риск моите пациенти без да е необходимо? След препарация на мукопериосталната клапа, аз използвам накрайник (B1 или B6/B7), за да оформя костното ламбо. Тези накрайници извършват фини срезове и поради същата причина могат да бъдат използвани по-бавно, в сравнение с накрайниците с по-малко режещи ръбове, ако е необходимо. След това, сменям с накрайник с диамантено покритие за синус лифт (S1) докато се появи синкаво-лъскавата мембрана. Ако желаете да бъдете изключително прецизни, можете да загладите ъглите на костната повърхност със специалния сферичен с диамантено покритие пиезо накрайник S2.

външен синус лифт
Внимание: Употребата на пиезо накрайник (B1) дава възможност да оформите костното ламбо особено прецизно при външен синус лифт. Благодарение на фините срезове, загубата на кост е минимална.
външен синус лифт
Внимание: След повдигане на костното покритие, всички останали костни частици се остраняват внимателно. С накрайника с формата на слонско краче (S3), филм от водно охлаждане се образува от трите отвора за спрей и предпазва Шнайдеровата мембрана (Снимки: Д-р Ставрос Пелеканос).

Не е ли по-лесно да се направят по-фини срезове с ротиращи инструменти?
Защо използвате сферичния накрайник с диамантено покритие за препарация на костно ламбо?

Пелеканос: Ако използвам микро накрайници, не мога да определя дали съм увредил мембраната. Внимателното заглаждане на костната повърхност с S2 я предпазва от перфорация от острите ръбове. Опитните хирурзи се чувстват комфортно, ако прескочат тази стъпка. Следващият етап е да се повдигне костта внимателно и след това да се използва накрайникът слонско краче (S3), за да се заглади останалата кост.

Тоест Вие не отстранявате изцяло костната повърхност със слонското краче?

Пелеканос: Не, обичам да рециклирам останалата кост и да я използвам като аугментиращ материал. В допълнение, ерозивната аблация отнема много време. Поради същата причина, предпочитам да отделя мембраната с кюрета Креймър (SKRA 36, Hu-Friedy). Важно е да процедирате изключително внимателно, тъй като мембраната при някои пациенти може да се увреди много лесно. Пиезо накрайниците са идеални за това (първо S3, после S4 или S5).

А какво ще кажете за автоматичното разпознаване на накрайниците?

Пелеканос: Автоматичното разпознаване на накрайници е патентована технология на W&H, която е уникална в пиезоиндустрията. Апаратът разпознава накрайниците и автоматично избира оптималните настройки. Удобна е, спестява време и не на последно място е от полза както за пациентите, така и за самите накрайници.

Вашата практика е специализирана в естетичното възстановяване и имплантологията. За какви индикации използвате Вашия Piezomed?

Пелеканос: В следствие на тънката букална кост на ламелата, е необходимо изключително внимание при отстраняване на горните фронтални зъби. Ние използваме накрайници EX1 и EX2 за това. В моята клиника, ние събираме костни блокове от наклонената страна на мандибулата и оформяме разширения за корони за протезиране. В този случай, например, острият накрайник B4 или сферичният с диамантено покритие S2 са идеални за внимателно скъсяване на алвеоларния гребен. На разположение са ефективни ангулирани накрайници за пародонтално почистване.

В такъв случай апаратите за пиезохирургия не са само за орални хирурзи?

Пелеканос: Всеки, който работи като общопрактикуващ лекар и извършва хирургия със сигурност значително ще се облагодетелства от апарати като Piezomed. Независимо дали се отнася до протетика, пародонтология, ендодонтия, лека или тежка хирургия: пиезохирургията е изключително гъвкава. Въпреки това, най-важният аспект е атравматичното и ефективно лечение: пациентите оценят разликата и се връщат обратно във Вашата практика.

Благодаря Ви за отделеното време!


Д-р Ставрос Пелеканос
Университет на Атина, Гърция

Д-р Ставрос Пелеканос

Литература:

  1. Wallace SS, et al. The journal of evidence-based dental practice 2012;12:161-171.
  2. Delilbasi C, Gurler G. Implant Dent 2013;22:662-665.
  3. Wallace SS, et al. Int J Periodontics Restorative Dent 2007;27:413-419.
  4. Schwartz-Arad D, et al. J Periodontol 2004;75:511-516.

коментара