Доклади & Изследвания

Никакво образуване на периимплантит - пътят към успешна профилактика

Източник: Implantologie Journal 3 / 2015
Автори: Jenny Hoffmann, Oemus Media AG


Редица изследвания, публикувани през последните години показват, че от една трета до една половина от всички импланти са подложени на риск от периимплантитно заболяване. 1 Без адекватно лечение, тези случаи директно ще доведат до загуба на импланта. Рискът от възпаление на периимплантитните твърди тъкани (периимплантит) и/или меките тъкани (периимплантитен мукозит) е особено висок при пациенти с пародонтит и това значително увеличава риска от загуба на имплант.2 Ето защо, изключително важно е изграждането на подходяща концепция за профилактика за периода след имплантирането.

Консултация и съответствие

Както програмата с регулярни проверки е важна, така и активното сътрудничество на пациента в поддръжката на оралната хигиена вкъщи е еднакво важна за намаляване на риска от периимплантитно заболяване. Надстройката на импланта над венеца е по-хлабава от естественото закрепяне на зъба, затова много по-лесно е да се образува биофилм в междинните пространства. Пациентът трябва да бъде добре информиран за препоръчителните хигиенни практики за ежедневно почистване. Профилактиката трябва да включва и напътствие за намаляване на риска като избягването на тютюн и алкохол.

Професионално почистване на имплант

Противоположно на конвенционалното лечение, разликите в тъканите трябва да бъдат взети под внимание по време на професионално почистване на имплант и лечение на периимплантит. Употребата на метални ръчни скалери и кюрети трябва да бъдат избягвани възможно най-често, за да се предотврати надраскване или нараняване на повърхността на импланта. Дори при употреба на пластмасови ръчни инструменти, необходима е голяма грижа заради повишената чувствителност в тъканите с периимплантит. По принцип, абатмънтите и коронките на имплантите се почистват механично чрез въздушно полиране с нискоабразивна пудра или специални ултразвукови скалери. Все по-често се използват химически дезинфектанти и фотодинамична терапия (PDT) като допълнителни мерки за деконтаминация.

Пиезо скалер Tigon+
Пиез�� скалер Tigon+

Пиезо скалер W&H Tigon+ е еднакво подходящ за пародонтално и периимплантитно лечение.

Пиезо скалер Tigon+
Пиезо скалер Tigon+
Пиезо скалер Tigon+

Атравматично отстраняване на отлагания

Tigon+ (W&H) се превърна в един от най-често използваните ултразвукови скалери, предлагащ гъвкавост и атравматично лечение. Този пиезо скалер може да спести време и предлага разнообразие с четири фабрично настроени програми и една свободно избираема програма.
С режимите за пародонтология и профилактика, използвайки специални накрайници за имплантология, Tigon+ е перфектен за лечение на периимплантит. Регулирането на оборотите осигурява атравматично отстраняване на отлагания. В базисния режим, оборотите на скалера остават постоянни, независимо от натиска върху зъба или импланта. В плавен режим, колкото по-голям е натиска на върха на инструмента, толкова по-малки са оборотите. Това осигурява правилния режим за всяка ситуация, за да се избегнат травми и нежелано усещане в устата на пациента.
Пиезо скалерът е в комплект с накрайници за пародонтология и профилактика. Накрайникът с пластмасово покритие 1i за почистване на импланти може да се използва за атравматично и цялостно почистване на импланти и прилежащите надстройки.
Ергономичният дизайн на Tigon+ и осветяването с 5x LED пръстен осигуряват лесно и ефективно отстраняване на отлагания. Удобството от затоплената течност на разтвора също помага за лечение без раздразнение в чувствителните зони.

Tigon+
Четири фабрично настроени програми и една свободно избираема програма осигуряват ефективност.
Наконечник за пиезо скалер
Доброто осветяване с 5x LED пръстен осигурява лесно и ефективно отстраняване на отлагания.

Заключение

Високата чувствителност в тъканите с периимплантит изисква внимателен подбор на подходящи инструменти за лечение на тъканите и професионално почистване на импланта. Лечението с пиезо скалера, който е използван тук е значително по-щадящо за тъканите и намалява стреса за пациента. В същото време, лекарят по дентална медицина може да работи бързо и ефективно с програмите, създадени за специфични ситуации. Това означава, че пациентът е по-подготвен да сътрудничи при регулярните прегледи и почистване. По този начин значително се увеличава шансът за успешна превенция от периимплантит.

1 Академичен доклад: Peri-Implant Mucositis and Peri-Implantitis: A Current Understanding of Their Diagnoses and Clinical Implications. Journal of Periodontology. April 2013, 84:4, 436–443.

2 Sgolastra F, Petrucci A, Severino M, R Gatto, Monaco A: Parodontitis, Implantatverlust und Periimplantitis. Eine Meta-Analyse. Clin Oral Implants Res 31. Dezember 2013 doi: 10.1111/clr.12319.


Д-р Мариана Минчева и Д-р Кристиан Дан Паску от дентална практика Discover White в Дюселдорф дискутират техния опит с Tigon+.

Пациентите реагират много добре на затоплената течност на разтвора.

Д-р Мариана Минчева и д-р Кристиан Дан Паску От дентална практика Discover White в Дюселдорф

Д-р Паску, д-р Минчева, какви са основните специлизации във Вашата практика? Откога използвате Tigon+ и за какво го прилагате предимно?

Основният фокус в нашата практика е върху имплантологията и естетичната дентална медицина. Въпреки това, ние, разбира се, предлагаме и пълната гама от услуги в съвременната медицина. Ние използваме Tigon+ от създаването на нашата практика и апаратът е напълно интегриран в ежедневната ни работа като важен инструмент за нашата гама от лечения. Ние го използваме най-често за профилактика, която считаме за изключително важна част от денталното лечение. Използваме накрайник 1P за пародонтално лечение за отстраняване на дълбоки отлагания в труднодостъпни зони без да нараним гингивата.

Tigon+ предлага пет различни програми за профилактика, пародонтология, ендодонтия и възстановяване и свободно избираема. Как работи за Вас бързото регулиране на параметрите по време на лечение?

Всичко, което има улеснен и ясен дизайн е голямо предимство в денталната медицина. Всички апарати на W&H предлагат тази характеристика. Лесното и бързо манипулиране улеснява нас и екипа ни от асистенти при оптимизиране на процесите на лечение. И разбира се, нашите пациенти също оценят това.

Могат да бъдат избрани три режима за работа със скалера. Колко важна е тази регулация на оборотите, например, при лечение на пациенти с периимплантит?

Различните режими предлагат широка гама и могат да бъдат много прецизно настроени към специфичните изисквания на лекаря по дентална медицина. Това е приложимо не само за лечение на периимплантит.

Tigon+ също включва голям брой универсални и специални накрайници за различни индикации. Как ще оцените разнообразието и функционалността на гамата от накрайници и какъв специално беше Вашият опит с накрайник 1i за импланти?

Фините и тънки накрайници значително улесняват атравматичното отстраняване на дълбоки отлагания без нараняване на венеца. Тяхната форма позволява достъп до труднодостъпни зони, които могат да бъдат достигнати или не само с кюрети.

Специалният накрайник 1i за импланти за лечение и профилактика на периимплантит замества пластмасовите и/или карбоновите кюрети. Специалното покритие на този накрайник позволява почистване на повърхността на импланта без надраскване. По този начин се предотвратява образуването на нова ниша за отлагане на плака.

Охлаждащата течност в резервоара на скалера може да бъде затоплена до три степени. Колко често използвате тази опция и как реагират Вашите пациенти?

Това е много важен фактор. В миналото, много пациенти спираха профилактичните си прегледи, защото студената вода върху оголените шийки на зъбите е изключително болезнена. Пациентите реагират много положително на затоплената течност. Друго предимство е, че могат да се използват дезинфекциращи разтвори като хлорхексидин 0.2% или хидроген пероксид 1-3%.

Благодаря Ви за отделеното време!

коментара