Raporlar & Çalışmalar

Piezo cerrahisi – oral cerrahide geniş bir uygulama yelpazesi

Christian Kurz

*İlk yayınlanma PIP 5/2018, Sayfa 90-91


Minimal invaziv tedavi çağında, piezoelektrik cihazlar cerrahi operasyonlar yapan diş hekimleri, oral cerrahlar ve çene cerrahları tarafından kemik dokusu hazırlamak için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Ultrason cerrahisi teknolojisi sayesinde özellikle hassas bir sert doku hazırlığı ve kavitasyon etkisi ile neredeyse tamamen kansız bir ameliyathane ortamı sağlarlar.

Ön yargıları ortadan kaldırır

Geçmişte, Piezo cerrahisinin kullanımı hala yavaş bir prosedür olarak kabul ediliyordu ancak son nesil cihazların performansı önemli ölçüde daha yüksek, ayrıca kesme ve abrazyon oranı da önemli ölçüde artırıldı.

Diş hekimliğinde Piezo cerrahisinin özel avantajı, kemikler ve dişler gibi sert dokular için ayırt edici biçimde etkili olmasıdır: Çevredeki yumuşak doku metalik uçların titreşiminin büyük çoğunluğunu absorbe edip “rezonansa girerken”, kalsifiye dokular dikkatle çıkarılır, böylece kemik açısından hassas hazırlık mümkün olur. Böylece sinirler, diş etleri veya hatta maksiller sinüs mukozası gibi önemli yumuşak doku yapılarının yakın çevresinde hassas kemik hazırlığının gerçekleştirileceği farklı endikasyonlarda belirgin avantajlar sağlanmış olur. Sadece 0,25 mm kalınlığındaki çok ince testereler sayesinde osteotomiler çok hassas biçimde ve ciddi bir kemik kaybı olmadan yapılabilir.

Endikasyon, alveol yönetimi

Sıklıkla hafife alınan uygulamalardan biri, alveolar yönetimin bir parçası olarak diş köklerinin veya kök parçalarının nazikçe çıkarılmasıdır. Şu anda iki modeli (W&H'ten EX1 ve EX2) mevcut olan hassas periotomlarla, özel olarak endodontik ön işleme tabi tutulmuş dişler veya ankilozik kökler de kolayca çıkarılabilir. Sonuç, sert ve yumuşak dokuları tamamen sağlam olan ekstraksiyon alveolleridir, çünkü genellikle onları açmak gerekli değildir.

Bu, daha sonra veya hemen implant bakımı için optimum bir temel oluşturur [şekil 1 ve 2, Dr. Torsten Conrad’ın (Bingen a. Rhein) onayı ile kullanılmıştır].

Hassas periotom (uç EX1)
Şekil 1: Hassas periotom (uç EX1).
Fotoğraf: © Dr Torsten Conrad (Bingen a. Rhein)
Piezo cerrahisi ile ekstraksiyondan sonra durum
Şekil 2: Piezo cerrahisi ile ekstraksiyondan sonra durum. Fotoğraf: © Dr Torsten Conrad (Bingen am Rhein)

Endikasyon, dahili sinüs lifti

W&H ayrıca iç sinüs lifti için mükemmel bir çözüm sunar. Uygun aletlerle maksiller sinüs hazırlığından sonra
(Şekil 3), yeni uç Z35P (Şekil 4) ile membran hidrodinamik olarak kaldırılır. Aynı uç seti ayrıca Piezo cerrahisi yöntemiyle, artan çaplardaki implant yeri hazırlığı için de kullanılabilir [şekil 3 ve 4, Dr. Mario Kirste’nin (Frankfurt/Oder) onayı ile kullanılmıştır].

Morbidite riskinin azalması

Piezo teknolojisinin kullanımını endeksleyen önemli bir özellik de hazırlık titreşiminin uç tarafından yönlendirilerek saptırılması olanağıdır. Retrograd hazırlık, uçtaki titreşim enerjisi çok nazik bir şekilde yeniden yönlendirilerek yapılabilir. Bu şekilde
azaltılmış sert ve yumuşak doku hazırlığı, daha küçük erişimlerin kullanılmasını mümkün kılar ve bu şekilde apikal rezeksiyonu olan hastaların perioperatif morbiditesini azaltır.

Uçların tanınması

Yeni W&H Piezomed cihazlarının geliştirilmesi sırasında, uçlar söz konusu olduğunda (ayrıca genel transmisyon enerjisinde de) geleneksel performans parametrelerine göre ciddi ilerlemeler elde edildi. Kullanımı kolaylaştırmak için sistem, ilgili uç için ideal ayarı tanımlayan otomatik bir uç tanıma özelliği içerecek şekilde genişletildi. Piezomed'de cerrahi operasyon alanı, el aletine entegre edilmiş parlak bir ring LED ile desteklenerek optimum aydınlatılır. Bu sayede, her cerrahi operasyon alanında arka çene bölgelerine bile iyi bir genel bakış sağlanır.

Uç I4P ile implant yeri hazırlama
Şekil 3: Uç I4P ile implant yeri hazırlama. Fotoğraf: © Dr. Mario Kirste (Frankfurt/Oder)
Maksiller sinüs tabanı hazırlığı ve kesilecek zarın soğutucu maddeyle kaldırılması için (uç Z35P)
Şekil 4: Maksiller sinüs tabanı hazırlığı ve kesilecek zarın soğutucu maddeyle kaldırılması için (uç Z35P). Fotoğraf: © Dr. Mario Kirste (Frankfurt/Oder)

Özet

Bugünün Piezomed neslinin, komşu yumuşak dokunun en yüksek seviyede korunmasını ve tutulmasını sağladığı ve geleneksel rotatif uçlara mutlak bir alternatif oluşturduğu söylenebilir. Mutlak endikasyonlar:

  • Krestal ve yatay alanda sert dokudaki osteotomiler
  • Kemik genişletme/ayırma hazırlığı
  • Retromolar kemik bloklarının kaldırılması
  • Özel Scraper’lar ile hasta kemiklerinde kazanım
  • Lateral pencereli sinüs lifti
  • Transkrestal erişim üzerinden iç sinüs lifti ve hidrodinamik bir yöntem
  • Anterior ve posterior bölgede implant yeri hazırlığı
  • Diş köklerinin ve parçalarının nazikçe çıkarılması
  • Cerrahi periodontal debridman
  • Steril retrograd endodontik müdahaleler

Piezomed cerrahisi cihazları

Yorumlar