Rapoarte & Studii

Osteodensificare versus piezochirurgie pentru pregătirea locului de implantare

Osteodensificarea este o tehnică de foraj nesubtractivă prin care se realizează conservarea și compactarea osului. Această procedură vizează intensificarea densității osoase, a cuplului de inserție și a stabilității implantului. Tehnica este adecvată pentru augmentarea orizontală a crestelor alveolare înguste, precum și pentru creșterea înălțimii, prin sinus lift crestal.

Two hands holding dental handpieces on a white background.
Osteodensificare versus piezochirurgie

Stacchi et al (2023) au realizat un studiu controlat randomizat multicentric, pentru măsurarea modificărilor în stabilitatea implantului în primele 90 de zile de vindecare, după prepararea locului de implantare cu freze de osteodensificare (OD; Densah, Versah) sau piezoelectric (PISP; Implant Crestal Set, W&H). Douăzeci și șapte de pacienți au primit câte două implanturi identice în maxilarul posterior, un sit pregătit cu OD și celălalt cu PISP. Stabilitatea implantului a fost măsurată prin analiza frecvenței de rezonanță (SmartPeg #A3, Osstell Beacon, Osstell) imediat după plasarea implantului și la intervalele specificate, până la 90 de zile după implantare. Cuplurile de inserare, din cadrul celor două tehnici, au fost, de asemenea, comparate și documentate direct cu ajutorul echipamentului Implantmed W&H.

La momentul implantării, nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri, în ceea ce privește stabilitatea primară/mecanică. În timpul perioadei de vindecare de 90 de zile, nu s-au observat diferențe semnificative ale valorilor ISQ între cele două grupuri. La un an, 53 din cele 54 de implanturi au fost osteointegrate și funcționale cu succes.

În ansamblu, rezultatele sugerează că nu există diferențe semnificative în stabilitatea primară/mecanică sau secundară/biologică, sau în privința ratei de supraviețuire a implantului, la un an de la încărcare, între implanturile plasate cu OD sau PISP. Cu toate acestea, autorii au afirmat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine procesul de vindecare osoasă, în urma procedurilor de osteodensificare, precum și beneficiile potențiale ale acestei abordări de plasare a implanturilor dentare în os cu densitate scăzută.

Studiul evidențiază eficiența ambelor concepte, ca metode de preparare a locului de implantare. Prin urmare, în calitate de furnizor de soluții individualizate, W&H oferă posibilitatea aplicării ambelor abordări, pe de o parte Implantmed cu funcție integrată de indicator CCW-Torque și, pe de altă parte, combinația modulară între Implantmed și modulul Piezomed module cu seturi de instrumente adaptate modului de lucru. Așadar, revine medicului chirurg să aleagă abordarea cea mai potrivită pentru tratamentul implantologic.

Referințe

  1. Almutairi AS, Walid MA, Alkhodary MA. Efectul osteodensificării și al diverselor variante de filet asupra stabilității primare a implantului dentar (The effect of osseodensification and different thread designs on the dental implant primary stability.) F1000Res 2018; 7: 1898.
  2. Bhalla N, Dym H. Noutăți despre augmentarea sinusurilor maxilare (Update on Maxillary Sinus Augmentation). Dent Clin North Am 2021; 65: 197-210.
  3. Yu X, Chang C, Guo W, Wu Y, Zhou W, Yu D. Stabilitatea primară a implanturilor, bazată pe tehnici de preparare alternativă a zonei: O recenzie sistematică și o meta-analiză (Primary implant stability based on alternative site preparation techniques: A systematic review and meta-analysis). Clin Implant Dent Relat Res 2022; 24: 580-590.
  4. Stacchi C, Troiano G, Montaruli G, et al. Modificări ale stabilității implanturilor prin utilizarea diferitelor tehnici de preparare: Freze de osteodensificare versus piezochirurgie. Un studiu clinic controlat randomizat prospectiv multicentric. (Changes in implant stability using different site preparation techniques: Osseodensification drills versus piezoelectric surgery. A multi-center prospective randomized controlled clinical trial). Clin Implant Dent Relat Res. 2023;25(1):133-140.

comentarii