Доклади & Изследвания

Имплантиране – с възможно най-малко стрес

Източник: ZWP 1+2 / 2014
Автор: Susan Oehler, Christin Bunn / Oemus Media AG


Имплантологичните процедури са силно стресиращи не само за пациента на стола, но и за лекаря по дентална медицина по време на операция. Следователно, в допълнение към ефективния, добре обучен екип в практиката, изключително важно е денталното оборудване да бъде надеждно и съчетано оптимално добре.


Въпреки, че може да минат години преди да направите първото си имплантиране сами и дълго време да сте усъвършенствали всички стъпки на процеса, операциите никога не се превръщат в рутина. Това се дължи на редица фактори, най-малкото спрямо индивидуалната диагноза на всеки пациент със съответните изисквания за пре-лечение, препарация и изпълнение на оперативния процес. По време на лечение, лекарят по дентална медицина може да бъде изправен пред неочаквани усложнения, които трябва да бъдат решени компетентно и обективно. Дори най-улеснените стандартни процедури изискват висока концентрация, фокус и прецизни движения през цялото време.

Вече съществува широка гама от възможности за оборудване на практиката, с които лечението става по-комфортно за пациента, от обзавеждането на денталния кабинет с топли цветове до използване на концепция за вътрешно осветяване и пускане на успокояваща музика. В контраст, за лекаря по дентална медицина, работата без стрес е до голяма степен резултат от уменията на персонала, но и от правилното функциониране и ефективността на всички апарати и инструменти.

Денталният производител W&H вижда като свое задължение да внедри това в ежедневната работа на практиката. Обновена и заобиколена от експерти в областта на възстановяването и протетиката, в частност, австрийският производител също предлага разнообразно продуктово портфолио за имплантиране и хирургия, за да отговори на високите изисквания на специалността. Преди всичко, хирургичните инструменти и апарати са обект не само на специфични критерии по отношение на тяхната ергономичност и характеристики на материала, но лекарят по дентална медицина изисква те също да отговарят на всички приложими стандарти по хигиена.

W&H Implantmed
Implantmed на W&H се характеризира с лесно опериране, високооборотен мотор и автоматична функция за нарязване на резби.

Специално за имплантолози

W&H предлага на имплантолозите и оралните хирурзи апарат със специално създадени спецификации, които да отговорят на изискванията на ежедневната работа в денталното лечение. С Implantmed, лекарят по дентална медицина разполага с висококачествена система, която комбинира високо изпълнение и практичост.

Големият и лесно достъпен дисплей осигурява информация за зададените настройки по всяко време и позволява интуитивно избиране на програмите, в комбинация с лесни за навигация плюс и минус бутони. За да осигури по-голяма свобода на вашите ръце, апаратът може да бъде управляван чрез мултифункционален педал, който гарантира и стерилност по време на работа.

Високооборотният мотор може да достигне обороти между 300 и 40,000 rpm и торг 5.5 Ncm, който може да бъде прецизно настроен между 5 и 70 Ncm с автоматичен торг контрол в комбинация с редуциращ обратен наконечник 20:1 (например WS-75 LG). Автоматичната функция за нарязване на резби на Implantmed е особено подходяща за поставяне на импланти в твърда кост, тъй като предварителното нарязване намалява компресията върху челюстта докато се навива имплантът.

Системата е не само нетравматична за костта на пациента, но и намалява умората на лекаря по дентална медицина с добре балансирано съчетание от мотор и наконечник. Хармонично координираният баланс на всички елементи означава, че те стоят комфортно дори при продължителна работа. Това означава, че вие можете да извършвате операции винаги с висока прецизност.

Прецизни аксесоари

Прецизните аксесоари за Implantmed са изработени от висококачествена неръждаема стомана и са снабдени с устойчиво на надраскване покритие. Моделите се характеризират със здравина и, в резултат на това, запазват стойност за дълго време. За да се гарантира безопасността при работа с висок торг, инструментите са снабдени с патентованата от производителя пуш бутон система с хексагон. В допълнение, обработваната зона може да бъде добре охладена с използването на клипсове за спрей, които са на разположение отделно за лява и дясна страна. Гамата прави и обратни наконечници, препоръчани за работа с Implantmed включва моделите WS-75 LG, WS 75, S-11 LG, S-9 LG, S-11 и S-9. Всички модели могат да бъдат разглабяни в съответствие с най-строгите изисквания за хигиена за лесно почистване. Те са подходящи за термодезинфекция и стерилизация.

Допълнителен акцент са новите хирургични обратни наконечници WS-91 и WS-91 LG с 45° глава, които обединяват предимствата на правите и обратните наконечници за първи път. 45° ъгъл осигурява значително по-добър достъп и видимост в обработваната зона. Това е особено полезно при екстракция на мъдреци, прецизно разрязване на зъби и апикални резекции. Достъпът до моларите на горна челюст е много по-лесен, дори при малки усти. Противоположно на това, при букално приложение, има повече пространство между бузата и обработваната зона. В същото време, видимостта почти не е засегната. В зависимост от мощността, съотношението 1:2.7 позволява да достигнете до 135,000 rpm с ротиращия инструмент. Трифлексният спрей гарантира достатъчно охлаждане на ротиращия инструмент и на зъба.

Повече светлина

Видимостта в обработваната зона е друг важен фактор за успеха на лечението, който може да доведе до трудности при работа в задната част на устната кухина. Доброто осветяване на зоната, която е слабо осветена поради естествените условия в устата, е съществено за безопасната обработка на анатомичните структури и намаляването на стреса. Например, при аугментация на антрално ниво, единствената възможност да полирате костта нетравматично и да извършите минимално инвазивна препарация на Шнайдеровата мембрана е при оптимални условия на видимост.

Хирургичните прави и обратни наконечници на W&H са на разположение с мини LED+, който е позициониран близо до върха на инструмента и осигурява отлично осветяване с качествена дневна светлина в обработваната зона. Обратно на стандартния LED, LED+ има индекс на цветопредаване повече от 90 (стандартният LED достига около 70), което е много близо до идеалния коефициент 100. Това означава, че контрастът се предава по-добре и червените тонове, в частност, се възпроизвеждат в естествения си спектрум в устата. Това ви улеснява при разпознаване на кървене и необичайно оцветяване на гингивата. Мини LED+ диодите са наполовина от размера на нормалния LED и се захранват независимо от интегриран генератор. Всички LG модели са снабдени с LED+ технология и могат лесно да бъдат разглобени без употребата на допълнителни инструменти.

Минимално инвазивно и нетравматично

С цел постигане на предимно нетравматично лечение, терапевтичният подход се измерва чрез нивото на инвазивност. Поради тази причина, прогресивното развитие на минимално инвазивните процедури, предлагащи на пациента по-малко болка и по-кратък период на възстановяване, са още по-добре приети.

В ежедневната хирургия, тези методи са особено ефективни в ситуации, в които основните анатомични условия изискват процедура преди имплантирането. Например, в случай на остър като бръснач алвеоларен гребен, възможността за пиезоелектрическо разрязване на костта може да спести на пациента много време от процедура по костна аугментация.

С Piezomed, W&H предлага хирургичен апарат, специално създаден за деликатни процедури при алвеоларния гребен. Този апарат е особено полезен за хирурга при структурите, които изискват оптимална прецизност, тъй като използва иновативна ултразвукова технология за отстраняване само на костно вещество. Ако околната мека тъкан бъде случайно докосната, тя остава незасегната. Това води до по-малко кървене в обработваната зона, нервните и съдовите окончания остават непокътнати и оздравителният процес значително се ускорява.

Благодарение на автоматичната функция за разпознаване на накрайника на Piezomed, накрайниците се разпознават веднага щом се поставят и настроят на правилната честота на работа. Това намалява риска от претоварване и увеличава живота на работа на инструментите.

W&H Piezomed
Piezomed ви позволява да извършвате бързи и безопасни хирургични интервенции. Модерната ултразвукова технология позволява разрези с невероятна прецизност.

Тази иновативна функция е допълнена от LED пръстен за осветяване без сянка в обработваната зона, специален дизайн на зъбците на инструмента за още по-прецизна работа и функция за усилване, която може да увеличи зададената мощност за кратко време с 20 %. Тази допълнителна функция, която може да се използва по всяко време, е на разположение в два от трите режима на работа. В работен режим "Power", Piezomed автоматично увеличава мощността на наконечника веднага щом потребителят увеличи натиска върху накрайника. Мощността на наконечника се намалява с увеличаване на натиска върху накрайника при работен режим "Smooth". Ако лекарят по дентална медицина избере работен режим "Basic", независимо от натоварването върху накрайника, мощността на апарата остава непроменена.

Заключение

Взимайки в предвид ежедневната работа в денталната хирургия, съществуват редица възможности за по-ефективно, по-малко травматично и стресиращо имплантологично лечение, както за пациента, така и за лекаря по дентална медицина. Ако наблегнем на високото качество и функциите за специфично приложение при избора на апарати и инструменти в практиката, тази предвидливост може значително да улесни процедурите, които се използват в дългосрочен план.

Преглед на системата от хирургични инструменти на W&H:

Преглед на системата

коментара