Доклади & Изследвания

Работа с пиезо скалер Tigon+

С новия Tigon+, W&H предлага релаксиращо дентално лечение, което е оптимално пригодено към нуждите на пациента и лекаря по дентална медицина. Процесът се фокусира върху доброто здраве и индивидуалните методи на лечение. Д-р Ясин Актас, Директор на департамент Пародонтология и Ендодонтия в клиника Кайзерберг, е впечатлен от характеристиките на новия пиезо скалер и описва своя опит от работата си с него:

Целта на всяко пародонтално лечение е цялостното отстраняване на зъбен камък. В някои случаи, това се оказва по-трудно от очакваното, защото зъбният камък може да се втвърди много силно върху повърхността на зъба. В допълнение към традиционните ръчни инструменти, пародонтологът разполага и с набор от електронни апарати за отстраняване на зъбен камък.

Ние използваме пиезо скалер Tigon+ на W&H за профилактика и пародонтално лечение от известно време.
Когато избираме нов пиезо скалер, ние взимаме под внимание следните фактори:

  • Добро почистване
  • Ергономичен дизайн
  • Вътрешна иригация
  • Ефективна система за осветяване

Ние използваме система LUZEP (Laser-Assisted Tooth Retention Periodontitis Treatment) в нашия департамент. Това включва предварително лечение с Tigon+ преди самата стерилизация на вътрешността на джоба с диоден лазер и леко го разширяваме. Наконечникът на Tigon+ с пръстен с 5 LED диода е изключително полезен, защото осветява дъното на джоба и осигурява на пародонтолога визуален котрол над корена по време на целия процес на планиране. Всякакъв остатъчен зъбен камък може да бъде ефективно отстранен.

Пародонталният накрайник на Tigon+ има гладък дизайн, който предпазва от ненужно увреждане на венците. Пиезо скалерът може да се използва и за почистване на трудно достъпни зони. Топлината, която се генерира от електронните апарати задължително изисква вътрешно охлаждане, но специално в пародонтологията, пациентите остават особено доволни, ако температурата на течността може да се регулира.

С интегрираната система за затопляне, Tigon+ осигурява топла течност за промиване, която не дразни чувствителните зъби. Възможността за избор на 5 различни програми за лечение, като профилактична, пародонтологична, ендодонтска, възстановителна и свободноизбираема програми, ни дава оптимални опции за ефективно лечение. Мощността на скалера също може да бъде настроена спрямо нашите изисквания в три различни режима.

Новият Tigon+ гарантира атравматично лечение на чувствителни зъби.
Новият Tigon+ гарантира атравматично лечение на чувствителни зъби.
Широката гама от върхове на W&H е създадена в тясно сътрудничество с лекари по дентална медицина и покрива всички сфери на модерната дентална медицина.
Широката гама от върхове на W&H е създадена в тясно сътрудничество с лекари по дентална медицина и покрива всички сфери на модерната дентална медицина.

В моя опит, специалният връх 1I за почистване на импланти е особено подходящ за профилактика при периимплантит. В миналото, трябваше да работим с пластмасови кюрети в тази зона, което не винаги води до цялостно почистване. Върхът за почистване на импланти е със специално покритие от висококачествена пластмаса и осигурява добро почистване и нежна обработка на имплантната повърхност, така, че да не я увреди. Използваме и Airflow при работа в тази зона.

Заключение

Използването на Tigon+ ни позволява да подобрим работата си в сферата на профилактиката и пародонтологията. Петте предварително настроени програми ни дават възможност значително да намалим времето за лечение и едноременно с това лечението е атравматично и релаксиращо за пациента. По-специално, топлата течност за промивка, която предотвратява дразнене на чувствителните зъби, се оказва огромно предимство.

коментара