Доклади & Изследвания

Надеждно имплантиране с хирургичен апарат Implantmed

Безжичен контрол на няколко хирургични апарата - Piezomed и Implantmed
Безжичен контрол на Piezomed и Implantmed

Оптималната интеграция на еидн имплант в костта е задължителна за успеха на лечението. Хирургичният апарат Implantmed гарантира лесно и надеждно имплантиране всеки път. Безжичният контрол на няколко хирургични апарата е истинско постижение за най-новото поколение W&H апарати.

Употребата в комбинация с Osstell ISQ модул също позволява абсолютно прецизен и документиран анализ на стабилността на импланта. Д-р Фред Бергман обяснява точно как работят те.

Д-р Бергман, означава ли, че с новия хирургичен апарат Implantmed, ръчното поставяне на импланти с тресчотка е нещо от миналото веднъж завинаги?

Д-р Бергман: Ръчните тресчотки вече наистина не са актуални. В днешно време, почти всички импланти се поставят посредством инструменти с контрол на въртящия момент. Ние използваме апарат Implantmed за конвенционално поставяне, водено поставяне и при използване на шаблони за изпиляване с ограничение на въртящия момент и бавна скорост от 15 до 20 оборота в минута. Кривата на въртяшия момент, прогресията и финалният въртящ момент – веднъж след като имплантът е във финалната си позиция – се показват на дисплея. Операторът има възможност да наблюдава прецизно прогресията по време на процедурата за поставяне.

Имплантиране с Implantmed е лесно и надеждно
Имплантиране с Implantmed е лесно и надеждно
Наблюдение на въртящия момент с Implantmed
Наблюдение на въртящия момент с Implantmed

...и това не е възможно при употреба на тресчотка?

Д-р Бергман: Не, но е важно, тъ като първичната стабилност трябва да нараства равномерно, линеарно. В случай на конични импланти, които са леко стеснени на върха, това може да доведе до проблеми, ако размерите на препарацията не са достатъчни. Горната по-широка част се притиска в костта в края на поставянето и не може да бъде постигната първична стабилност докато процесът не бъде завършен.

И това може да бъде контролирано или предотврати с апарат Implantmed?

Д-р Бергман: Да, защото можете да оцените цялата прогресия. Друго важно предимство е нарязващата функция, която улеснява имплантирането в твърд костен материал. Предварителното нарязване намалява компресията в челюстта, докато завивате импланта.

За какви други индикации използвате Implantmed?

Д-р Бергман: В крайна сметка, за всички стандартни орални хирургични интервенции от костна аугментация до апикална резекция и екстракция на мъдреци. Разбира се, за екстракцията на мъдреци трябва да използвате наконечник с по-големи обороти, в сравнение с обикновените FG обратни наконечници. Благодарение на различните програми, имате възможност предварително да настройвате и програмирате хирургичните протоколи.

Кога преминавате към пиезотехнология?

Д-р Бергман: За синус лифт, за костно шиниране и разделяне, както и за транспортиране на костен блок – с други думи, във всички случаи, където прецизното управление на наличното костно вещество е задължително, както и атравматичното лечение на меките тъкани.

Пиезотехнологията се възприема като минимално инвазивна, но отнема по-дълго...

Д-р Бергман: Позволете ми да Ви спра тук: най-новите пиезоапарати работят сравнително бързо, така, че този аргумент вече не е валиден. Днес можете да извършите синус лифт с Piezomed за приблизително същото време като с ротиращи инструменти, но със значително по-висока степен на безопасност, тъй като пиезотехнологията срязва само твърдите тъкани – меките тъкани остават непокътнати. За разлика от използването на ротиращ диск или диамант, няма риск от увреждане на нерва при събирането на костни блокове в ретромоларната област. Това дава възможност да се избегне нараняване на Шнайдеровата мембрана почти през цялата препарация на синус лифт. Това е огромно предимство.

И все пак пиезотехнологията все още не е универсално средство? Защо е така?

Д-р Бергман: Пиезотехнологията придобива все по-голяма популярност и дори предишни критици на пиезотехнологията бавно се присъединяват към нея. За мен тя е истинско откритие: с новия безжичен педал за управление, Implantmed и Piezomed могат да бъдат управляване само с един блок за управление. Няма нищо, което да препречва пътя, без оплетени кабели и хирургичната позиция винаги остава една и съща. По този начин, потребителят може да се концентрира изцяло върху пациента и хирургичната процедура. Веднъж след като сте опитали, никога няма да се върнете назад.

Да се върнем на апарат Implantmed: операторите могат постоянно да следят степента на остеоинтеграция след поставяне на имплант и да я документират заедно с въртящия момент. Osstell ISQ е името на модула, използван за измерване на стабилността. Какви са предимствата?

Д-р Бергман: Osstell е единственият метрично обратим и научно признат метод за оценка на първичната стабилност на даден имплант или абатмънт – не само по време на поставяне на импланта, но и след оздравителния процес.

По време на взимане на отпечатък, например...

Д-р Бергман: …и по време на последващи дейности. Модулът ни позволява да определим колко сигурно е позициониран имплантът в костта. Това е наистина елементарно измерване. Аз го наричам "ултразвуково измерване за устойчивост".

Как точно работи?

Д-р Бергман: След като имплантът е на мястото си, върху него се завива специален пин за измерване. W&H е в тясно сътрудничество с Osstell. На разположение е измервателен пин за всеки вид имплантологична система – SmartPeg от Osstell. Просто завивате SmartPeg в импланта, позиционирайте ISQ сондата – изглежда като химикал – под 90° ъгъл към импланта, и стойностите излизат на дисплея, който показва степента на силата и остеоинтеграцията.

И кое е толкова впечатляващо?

Д-р Бергман: Фактът, че по този начин можете да следите стабилността в последващи етапи и не само по време на поставяне на имплант. Например, ако първичната стабилност на импланта е ниска, защото имплантът е поставен едновременно с костна аугментация, той се проверява отново след 3 или 6 месеца, за да бъде сигурно, че първичната стабилност е достатъчна за последващо възстановяване. Това е особено важно при имедиатно възстановяване. Osstell ISQ модулът е единствената налична възможност за измерване на остеоинтеграцията повторно в по-късен етап на лечение. Тази опция може да бъде интегрирана в последствие и е огромна помощ при определяне на най-доброто време за натоварване.

Възможни ли са корекции, ако остеоинтеграцията не е толкова добра след няколко години?

Д-р Бергман: Операторът има избор, например, при определяне на надстройка или периимплантитно лечение, ако все още има инфекция. Тези съображения разбира се са базирани не само на стойностите от Osstell ISQ, но и на клиничните и рентгенови изследвания.

Благодаря Ви за отделеното време!

Д-р Фред Бергман
Президент на немското общество по орална имплантология (DGOI)

Снимки: Д-р Бергман

Д-р Фред Бергман

коментара