Доклади & Изследвания

Tigon+: Щадящо и ефективно профилактично лечение

Здравите и красиви зъби се нуждаят от цялостно почистване. Именно затова е важно да бъдат професионално почиствани на регулярни интервали. Това позволява ранна диагноза и лечение на кариеси, гингивити и пародонтити. Новият пиезо скалер Tigon+ на W&H предлага релаксиращо профилактично лечение, което отговаря оптимално на нуждите на потребителя и пациента.

Tigon+ разполага с висока степен на функционалност и удобство за потребителя. В допълнение, разширената гама от накрайници на W&H Ви позволява да работите по начин, който запазва останалата зъбна субстанция. Мария Семлер е дентален хигиенист в денталната практика на д-р Торстен Конрад в Бинжен ам Рейн, Германия. Седемте специалисти в екипа на практиката по орална хирургия, специализирана в пародонтологията, имплантологията и хирургията на меките тъкани, лекуват около 25 пациенти всеки ден.

Мария Семлер лекува до осем пациенти за профилактика дневно и силно оценява функциите и свойствата на пиезо скалера на W&H. В скорошно интервю тя ни запозна с опита си с апарата на W&H.

Щадяща, но в същото време ефективна работа с пиезо скалер Tigon+.
Щадяща, но в същото време ефективна работа с пиезо скалер Tigon+.

Г-жо Семлер, цялостното и добре обмислено профилактично лечение е решаваща характеристика за качество в съвременната дентална практика. Как се е развила значимостта на профилактичното лечение от гледна точка на Вашите пациенти през последните години?

Мария Семлер: Пациентите са осъзнали значението на професионалното почистване и полиране през последните години. Това до голяма степен се дължи на факта, че темата е получила по-голямо внимание както в денталните практики, така и в медиите, където профилактиката се дискутира все по-често. В резултат на това, търсенето на профилактично лечение също се е увеличило в нашата практика. Много пациенти вече са сключили частно здравно осигуряване, за да покрият разходите за профилактично лечение и зъбите им да се почистват и полират професионално поне веднъж годишно.

Работите с пиезо скалер на W&H Tigon+ в продължение на около година. Какви конкретни ползи лично Вие виждате при използването му?

Мария Семлер: Ръкохватката с 5x LED пръстен представлява най-голямото предимство за мен. Повърхността на обработка може да бъде трудно видима в задната моларна област, по-специално, и когато работите самостоятелно, както аз, трябва непрекъснато да прекъсвате обработката, за да преместите оперативната светлина за по-добро осветяване. Светодиодният пръстен на накрайника в Tigon+ осветява равномерно полето за обработка, което означава, че се възползвате от оптимални условия на осветяване във всяка ситуация на лечение.

Светлинният сигнал, който показва, че течността в резервоара за охлаждащата течност е ниска, е допълнителен акцент. В предходни серии апарати, често разбирах за това много късно и ръкохватката ставаше много гореща в рамките на много кратко време. С Tigon+, сега мога да отделя цялото си внимание на пациента и съм предупредена за ниското ниво на течността своевременно от светлинния сигнал. Гамата от накрайници на W&H също е много полезна и е идеално проектирана за конкретно приложение. Фините накрайници правят работата ми значително по-лесна. Сега мога да почиствам специално под ръба на короната без да повредя керамичното покритие. Фините накрайници на W&H също ми позволяват да влизам в междузъбните пространства, дори когато зъбите са разположени близо един до друг. Това не беше възможно с предходни серии накрайници и често трябваше да завърша лечението с ръчен инструмент.

Какви реакции сте забелязали от пациентите досега?

Мария Семлер: Голяма част от пациентите реагират много чувствително на високи тонове. Зоната, в която работите, когато извършвате професионално почистване и полиране е много близо до слуховия канал и пациентите често възприемат шумовете, излъчвани от пиезо скалера, като много неприятни. Поради тази причина няколко пъти се е налагало да спра лечение. Въпреки това, когато използвам Tigon+, пациентите намират звуците за по-приемливи и цялото лечение е по-безболезнено. Пациентите също оценят положително затоплената течност за иригация, която предотвратява дразненето на чувствителните зъби.

Как оценявате оперативната концепция на Tigon+?

Мария Семлер: Tigon+ ми позволява да създам собствен подход, който е напълно съобразен с моите лични изисквания и предпочитани методи на работа. Tigon+ е лесен и удобен за употреба; Мога да променям програмите по време на лечението с натискането на един бутон. Това ми позволява лесно да регулирам количеството и силата на струята на охлаждащата течност и то без прекъсвания, дори посредата на лечението. Концепцията на Tigon+ поддържа плавен и ефективен работен процес и спестява ценни работни стъпки.

Пиезо скалер Tigon+
Пиезо скалер Tigon+
Оптимално осветяване, благодарение на ръкохватката с 5х LED пръстен: подобрено оптично възприятие, точно възпроизвеждане на нюансите на зъбите, както при светлина с качество на дневната
Оптимално осветяване, благодарение на ръкохватката с 5х LED пръстен: подобрено оптично възприятие, точно възпроизвеждане на нюансите на зъбите, както при светлина с качество на дневната

През есента на 2016 г. W&H пусна нови пародонтални накрайници на пазара. С кои от новите накрайници обичате да работите?

Мария Семлер: Когато се третират случаи на стандартна профилактика, работя почти единствено с 1Р накрайник, защото има широк спектър от приложения. Дългият и тънък накрайник Ви позволява да достигнете до всеки ъгъл, особено в междузъбните пространства. Аз използвам извитите 3Pr и 3Pl накрайници, например, за пародонтално лечение, когато имам повече време. Те ми позволяват да извършва оптимално почистване, дори когато повърхностите на зъбите са трудни за достигане.

Лесно поставяне и смяна на пародонталните накрайници с динамометричния ключ на W&H
Лесно поставяне и смяна на пародонталните накрайници с динамометричния ключ на W&H
Комплект инструменти, оптимизиран за съвременна пародонтална терапия с гамата от пародонтални накрайници
Комплект инструменти, оптимизиран за съвременна пародонтална терапия с гамата от пародонтални накрайници

Имате ли любим накрайник за профилактика?

Мария Семлер: Любимият ми накрайник е 1P, защото наистина е мултифункционален. Можете да използвате накрайника навсякъде, както над, така и под линията на венеца. Новите накрайници на W&H значително улесняват работата ми и не ми се налага да завърша лечението с ръчни инструменти.

Каква е Вашата лична оценка за Tigon+ и гамата от накрайници на W&H?

Мария Семлер: Tigon+ и лесният за използване дисплей ми позволяват да персонализирам начина, по който работя. Мога да регулирам интензивността и охлаждането перфектно при натискането на един бутон по време на лечението и да ги адаптирам към накрайника, който се използва. Както вече споменахме, LED осветлението в ръкохватката на Tigon+ е чудесна помощ. Гамата от накрайници на W&H е перфектно координирана с апарата. По този начин, мога да предложа на пациентите ми едновременно атравматично лечение и оптимални работни резултати. Много съм доволна от Tigon+ на W&H и е неразделна част от моята ежедневна работа в практиката.

Благодарим за отделеното време!

Дентален хигиенист Мария Семлер
Дентален хигиенист Мария Семлер

коментара