Raporlar & Çalışmalar

Kullanıcı raporu Dr. Grant Dean - Primea Advanced Air

Kron hazırlığı gibi karmaşık faaliyetlerin yürütülmesi böylece daha basit ve daha hızlı olacak.

Dr. Grant Dean, Central Dental Group, Avustralya

Bugünlerde protetik restorasyonların oluşturulmasında çok çeşitli zorluklarla karşı karşıyayız. Yüksek kaliteli, hassas hazırlıklar ve yüksek güvenliği etkin bir çalışma yöntemiyle birleştirmek de hedeflenen amaçlardan biri. Dental cihazlar ve transmisyon aletleri için mükemmel ergonomi, ağız boşluğunda iyi aydınlatma ve hem basit hem de sezgisel kullanım ön koşullardır.

Yeni W&H Primea Advanced Air türbin tüm bu beklentileri karşılıyor. Avusturya ulusal inovasyon ödülünü kazanmış olan bu yüksek performanslı türbin, elektrikli motorun avantajlarını bir türbinin avantajlarıyla birleştiriyor. Frezin tavsiye edilen devrinin malzeme ve proses adımına uyacak şekilde hassas ayarı ve hazırlık sırasında frez üzerindeki basınç arttıkça sabit kalan abrazyon oranı Primea Advanced Air'in büyük başarıları arasındadır.

Çeşitli hız önerilerine uyarlamak da mümkündür: Kesin, sabit ve tek bir cihazla

Tüm frez üreticileri dönen aletlerinin optimum performans gösterebilmesi için spesifik hızlar önerirler. Dental frezler, ilgili frez uygulamalarına özel olarak uyarlanmış farklı kesme geometrilerine ve kesme özelliklerine sahiptir.[1] Dakikadaki devir sayısı (dev/dak) bıçağın dış çapına, kesilecek malzemeye [2] ve titreşim özelliklerine [3] bağlı olarak değişir. Kesme işlemini iyileştirmek ve aşınmayı azaltmak [2], ısı oluşumunu azaltmak, etkinliği [3] ve dokunsal algıyı [4] artırmak için bıçakların uygun devir sayısında çalışmasını sağlamak [2] ve frez üreticisinin hıza ilişkin spesifikasyonlarına [1] uymak büyük önem taşır. Kullanıcı, Primea Advanced Air'i bu hız önerilerine göre hassas bir şekilde ayarlayarak, frezle çok daha iyi klinik performans elde edebilir. Aşağıdaki kullanıcı raporunda Dr. Dean, kendi iş akışını tanımlıyor ve Advanced Air teknolojisinin iş akışlarını nasıl değiştirdiğini açıklıyor.

Avustralyalı diş hekimi restorasyonun ilk şekillendirmesini gerçekleştirmek için örneğin dakikada 180.000 devirlik hız kullanır ve daha sonra daha ayrıntılı şekillendirme için hızı 100.000 dev/dak değerine kadar düşürür. Bazen son derece pürüzsüz bir yüzey elde etmek için 60.000 dev/dak düzeyine düşürdüğü bile olur. Tüm adımları tek bir frezle gerçekleştirir, bu da hız ayarına olanak sağlaması nedeniyle Primea Advanced Air türbini için sorun değildir (bkz. Şekil 1). Hız ekranda hızlı ve kolay bir şekilde ayarlanabilir.

Şekil 1: Farklı tedavi adımlarına ve bunlar için kullanılması öngörülen frezlere göre Primea Advanced Air'in optimum hız aralıkları.[5]

Hızın bu şekilde uyarlanabiliyor olması, geleneksel bir hava tahrikli dental türbini ayak pedalından kontrolle elde edilmesi imkansız olan, çok iyi bir kesme performansı sağlar. Dr. Dean bunun, tedavi yelpazesini nasıl genişlettiğine dair bir örnek sunuyor: “Üst çenede bir dişin distal bölgesine yerleştirilen cam iyonomer dolgu malzemesini taşlarken frezi daha iyi kontrol edebilmek için hızı düşürdüm. Yerleştirme işlemi zordu. Bu nedenle dolgu malzemesinde diş şekline göre taşlayabilmek için ek malzeme kullandım. 60.000 dev/dak hızla daha iyi bir kontrol sağlayabildim ve frezin dolgu malzemesine “gömülmesini” önleyebildim. Sorunsuz bir kenar için kök yüzeyini “kılavuz” olarak bile kullanabilirdim, üstelik kök yüzeyini etkilemeden bunu yapabilirdim.”

Hazırlık cihaz üzerinden kontrol edilen sabit bir frez hızı ile de gerçekleştirilebilir. Geleneksel, havayla çalışan dental türbinlerde, hazırlık sırasında performans düşüşüyle birlikte basınçta artış görülür, ancak Primea Advanced Air, hız artıran ve hızlı rotora sahip transmisyon angldruvalarıyla birlikte elektrikli motorların kullanımı sırasında olduğu gibi yük artırıldığında bile tutarlı bir performans sağlar.

Cihaz ekranındaki çeşitli uygulamalar için gerekli veya önerilen hızı ayarladıktan sonra, türbin başındaki bir sensör sürekli olarak frezin diş üzerindeki gerçek dönme hızını ölçer. Ardından frezin gerçek hızı, ayarlanan frez hızına göre uyarlanır. Hızın düşme tehlikesi ortaya çıktığında, kumanda modülü hava girişini hemen ayarlar ve abrazyon oranının sabit kalmasını sağlar. Sabit dönme hızına sahip “güç modu”na ek olarak, yük altındayken hızda tanımlanmış bir düşüş sağlayan, daha iyi kontrol ve daha az invazivliğe yol açan “dokunsal mod” da mevcuttur.

Hasta ve diş hekimi için daha iyi sonuçlar

Bu yeni teknoloji sayesinde Dr. Dean sadece daha hassas, daha doğrudan, daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde çalışmakla kalmaz, aynı zamanda hasta için daha düzgün bir kesim ve daha iyi bir sonuç da garanti eder. Avustralyalı diş hekimi, “Geleneksel bir türbinde, freze yük bindiğinde frez hızı azalır. Hepimizin ayak pedalıyla yaptığı “yaylanma” düzensiz kesimlere yol açar. Bazen frez hazırlık sırasında sıçrar veya kayar, eşit olmayan kesme derinlikleri oluşturur. Benim tecrübeme göre bu, Primea ile neredeyse hiç olmaz: Kron hazırlığı gibi karmaşık faaliyetlerin yürütülmesi böylece daha basit ve daha hızlı olacak” sözleriyle durumu açıklıyor. Dr. Dean, “Primea Advanced Air ile büyük miktarlarda amalgamın çıkarılması artık çok daha hızlı. Bir dizi farklı frez tipi ve şekli denedim (tungsten ve elmas matkap uçları). Primea türbini bunlardan hangisini kullanırsam kullanayım asla yavaşlamıyor! Bu arada minimum düzeyde invaziv diş hekimliği felsefeme uyan o küçük aletime alışık olduğum için eski favori frezime (JET FG TC 330) geri döndüm ”diyor.

“Yeni W&H 5’li ring LED+ sistemi (RK-97 L) ıslak yüzeylerdeki yansımaları azaltıyor ve bana minimal invaziv müdahaleler için önemli olan şeyi, yani diş yüzeyinin mükemmel bir görüntüsünü sunuyor. Mükemmel ışık dağılımı sayesinde hiç gölge yok.”

Avantajlı ağırlık dağılımına sahip türbinin düşük ağırlığı, tasarımı ve kaymaz yüzeyi, bu cihazlarda iyi bir ergonomi sağlar. Ayrıca W&H'in Roto Quick kavrama sistemi RQ-24, hortum bükülmeden türbinin 360° döndürülmesini ve böylece ergonomik biçimde çalışmanızı sağlar.

Yüksek güce rağmen sessiz tedavi

Tedavinin mümkün olduğunca sessiz olması ve yüksek frekanslı sesler çıkarmaması, hasta için çok olumlu bir atmosfer yaratmaya yardımcı olur. “Geleneksel bir türbinin rölanti hızı 350.000 dev/dak veya daha fazladır. Primea türbini uygulama hızına (örn. 180.000 dev/dak) ayarlanmıştır ve bu nedenle çok daha sessizdir, üstelik ses perdesi çok daha düşüktür. Bu kesinlikle daha hoş bir hasta deneyimi sağlar, ben de buna çok önem veririm! Her zaman türbinin ses perdesini/gürültüsünü güçle ilişkilendirdim, bu yüzden ses ne kadar yüksek olursa kesme hızı o kadar yüksek olur sandım. Artık buna inanmıyorum! Muazzam kesme performansının daha düşük hızlarda bile mevcut olması, daha az gürültü kirliliği anlamına gelir ve benim, çalışanlarım ve hasta için çok daha rahat bir atmosfer yaratır ”diyor Dr. Dean memnuniyetle.

2018 ulusal ödülü sahibi
2018 ulusal ödülü sahibi - Dijitalleşme ve Endüstri Alanında Federal Bakanlık Ulusal İnovasyon Ödülü
Primea Advanced Air
Primea Advanced Air System, 5’li ring LED+ (RK-97 L) veya LED+ (RG-97 L) ile sunulur
Dr. Grant Dean

Dr. Grant Dean, Wodonga, Avustralya'daki “Central Dental Group”un yönetici diş hekimi ve muayenehane sahibidir. “Central Dental Group” 2008 yılında kuruldu. Dr. Dean, mümkün olan en iyi hasta bakımının birinci öncelik olduğu bu ortamda diş hekimliği konusundaki kararlılığını sürdürmektedir.


Literatür

  1. Elias K, Amis AA, Setchell DJ. The magnitude of cutting forces at high speed. J Prosthet Dent. 2003 Mar;89(3):286-91.
  2. Manual of the UKAM Industrial Superhard Tools Division of LEL Diamond Tools International, Inc., Valencia, CA 91355 USA
  3. Vaughn RC, Peyton FA. The influence of rotational speed on temperature rise during cavity preparation. J Dent Res. 1951 Oct;30(5):737-44.
  4. Krejci I, Lutz F, Boretti R. Resin composite polishing—filling the gaps. Quint Int 1999;30(7):490-495.
  5. W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH

Yorumlar