Доклади & Изследвания

Интраоперативно приложение на озон

- за подобряване на резултатите при апикотомии

Ефектът на Prozone за подобряване на резултатите при апикотомии е изследван в проучване, проведено от V. E. Karapetian, J. Nickenig, M. Herrera и др. в Интердисциплинарна университетска болница за орална хирургия и Университетска болница за орална, ортодонтска и пластична лицево-челюстна хирургия на Университета в Кьолн.

Детайли на проучването

Целева група:

Апикотомията на зъба се счита за заключителното лечение за задържане на зъба, ако всички предходни процедури, като ендодонтско лечение не са имали желания резултат. Успеваемостта на апикотомията според литературата е 75-90%. Все пак, независимо от внимателно проведените хирургични процедури има случаи, в които апикален периодонтит не е оздравял или се повтаря след проведена апикотомия.

Това пилотно проучване има за цел да покаже дали степента на успех на апикотомията може да се подобри с използването на озон за периапикална дезинфекция. Вторична цел е да се оцени намаляването на постоперативната болка и оток след проведена апикотомия.

Структура на проучването:

На общо 58 пациента са направени апикотомии. 29 пациента са дезинфекцирани с озон (Prozone, W&H) в периапикалната зона за 48 секунди след апикотомия и ретроградна препарация на кореновия канал. След това зоната е промита с физиологичен разтвор. Останалите 29 пациента са подложени на същата хирургична процедура с изключение на това, че периапикалната зона не е дезинфекцирана с озон, но пък е промита с физиологичен разтвор.

Фиг: Дезинфекция с озон
Фиг: Дезинфекция с озон

Постоперативната процедура е следната:

  • Следоперативна рентгенова снимка (дигитален дентален филм)
  • Преглед 1: по телефон на 1-ия ден +/- 1 след операцията, следоперативен преглед за болка.
  • Преглед 2: на 7-ия до 10-ия ден +/- 1 след операцията, сваляне на конците и клиничен преглед на меките тъкани, за болка и подуване.
  • Преглед 3: 3 месеца след операцията, клиничен преглед на меките тъкани, за болка и подуване, рентгенова снимка (дигитален дентален филм).

Резултати:

Постоперативната болка на 1-ия +/- 1 и на 7-10-ия ден +/- 1 е оценена от 0 до 10 на скалата за болка, както е показано на Фиг. Максималното ниво на болка 10 не е достигнато. Когато озон се използва по време на операцията, постоперативната болка на 1-ия и 7-10-ия ден е намалена в сравнение с болката при пациенти, при които не е използван озон.

Фиг.: Усещане за болка с и без интраоперативна дезинфекция с озон

Наличието на подуване на 7-ия ден след операцията е оценено с "да" и "не".

Фиг.: Наличие на подуване на 7-ия ден след операцията, оценено с "да" и "не"

Ренгенографиите се оценяват също с "да" и "не" на третия месец. "Да" означава, че се наблюдава апикално просветляване. "Не" означава липса на апикално просветляване.

Фиг.: Апикално просветляване след 3 месеца (да-не отговор)

Заключение:

Апикотомията с интраоперативно приложение на озон за деконтаминиране на оперативното поле е бърз и приложим метод. Той също така намалява постоперативната болка и подуване. Подобрението в лечението е доказано чрез дългосрочна статистика на преживяване на зъби, подложени на апикотомия. Проучването показва тенденция на подобряване на лечението при апликацията на озона по време на апикотомия.

коментара