Доклади & Изследвания

Работа с новия стерлизатор Lisa в денталната практика

д-р Томас Хирт
д-р Томас Хирт*

По-голяма гъвкавост и икономическа ефективност в процеса на хигиена

Отличната хигиена е основно изискване за всяка успешна дентална практика. Тя се базира на стандартизирани процеси за обработка на инструментите, които са възможно най-опростени и могат да се извършват автоматично. Новият стерилизатор Lisa на W&H е създаден не само за лесно и удобно внедряване в съществуващите процеси на хигиена, но също е снабден със съвременни функции, които лесно могат да бъдат адаптирани към специфичните изисквания на потребителите. По този начин, стерилизаторът осигурява оптимална подкрепа в ежедневната работа в денталната практика.

Швейцарският лекар по дентална медицина д-р Томас Хирт управлява практика от 3 лекари по дентална медицина, 5 дентални хигиенисти и 3 асистенти по профилактика и се среща близо с 50 пациенти на ден. За да осигури възможно най-доброто лечение за тези пациенти, надеждната подготовка е от съществено значение. Тя се осъществява с три стерилизатори на W&H и един на друг производител. Двата ежедневно използвани стерилизатори в стерилизационната стая Lisa 500 в Устер са допълнени от ново поколение стерилизатор Lisa. Практиката вече може не само да осигури необходимата гъвкавост и икономическа ефективност в хигиенния процес, но и да внедри възможно най-високите стандарти по безопасност. В това интервю, д-р Томас Хирт дискутира работата с новата Lisa в неговата практика в Устер, Швейцария:

Д-р Хирт, каква е ролята на новата Lisa в процесите на хигиена във Вашата практика?

Д-р Хирт: Тя заема централно място, защото е перфектна за съвременните изисквания за хигиена. Стерилизаторът на W&H опростява процеса по документиране на всички етапи, осигурявайки висока степен на сигурност.

С един поглед във Вашата практика се вижда, че в момента разполагате с три стерилизатори Lisa на W&H. До каква степен те спомагат за ефективността и спестяват време във Вашата практика?

Ефективни процеси при работа със стерилизатори Lisa
Д-р Томас Хирт и неговият екип постигат икономическа ефективност и перфектна работа с техните стерилизатори Lisa.

Д-р Хирт: Ние управляваме голяма дентална практика с огромен брой пациенти и затова често сме изправени пред въпроса дали да използваме един голям стерилизатор или няколко малки автоклава. Веднага ми стана ясно, че няколко малки автоклава ще осигурят по-добра гъвкавост и удобство при манипулиране с апаратите. Големият стерилизатор винаги ще има празни периоди, докато се събере достатъчно материал за стерилизация. С по-малките апарати ние разчитаме на непрекъснат работен процес.

Отговорният екип в практиката зарежда малките стерилизатори, когато са свободни и веднага щом някой от тях се запълни се пуска за стерилизация. След това следващият се запълва и се пуска, и така нататък. Инструментите и сетовете, идващи от зоната за дезинфекция вече не изискват междинно съхранение, а директно се зареждат в свободен стерилизатор.

Какво мислите за надеждността на нашия нов стерилизатор Lisa?

Д-р Хирт: Използваме новия стерилизатор от 12 месеца и нямаме никакви проблеми. Въпреки това, ние можем да продължим да работим дори да се развали. В момента, разполагаме с четири стерилизатори: три Lisa и един от друг производител. Ако един стерилизатор се развали, ние губим 25% от нашия капацитет и пак можем да продължим да работим. С един голям стерилизатор ние веднага ще изгубим 100% от капацитета ни. Нашата цел е да инсталираме пет стерилизатори Lisa в стерилизационната стая.

Новата Lisa предлага не само регулиране на времето на цикъла и съответно увеличен експлоатационен живот на инструментите, но и оптимизирана консумация на енергия. Какво мислите самият Вие за тези предимства?

Д-р Хирт: Нашият екип е много доволен от времето на циклите в новата Lisa. Ние използваме само prion програмите за стерилизация. Това е напълно достатъчно за ежедневната рутина в нашата практика. В допълнение, хеликс тестът на сутринта е по-бърз отвсякога.

Продължителността на ефекта на топлината е намалена чрез регулиране на времето за сушене на зареждането. Това има положителен ефект върху експлоатационния живот на инструментите и намалява консумацията на енергия и количеството топлина, излъчвана от стерилизаторите. Малката консумация на енергия е голямо предимство за нас. Нашата практика е съзнателна по отношение на потреблението на енергия.

непрекъсната подготовка на инструменти
Използването на няколко малки стерилизатори предлага непрекъсната работа при подготовката на инструменти без излишно чакане и губене на време.
опаковане на инструменти
Всички инструменти, включително огледала, сонди и пинцети, са опаковани преди стерилизация.
лесна и бърза навигация на сензорния екран
След като новата Lisa е заредена, четири икони на менюто предлагат лесна и бърза навигация на сензорния екран. Интегрираният бутон Помощ предлага допълнителна подкрепа, спестявайки не само ценно време, но и обучение на персонала.
LisaSafe
След стерилизация, опакованите и стерилизирани инструменти са обозначени с етикети, използвайки LisaSafe и се съхраняват в стерилизационната стая.

Цялостната документация на стерилизационните цикли чрез проследимост до отделния пациент е законово изискване в много страни. Как Ви помага новата Lisa при документиране?

Д-р Хирт: Новата Lisa предлага перфектна документация и проследимост на циклите, което означава, че ние се ползваме с цялостна система за управление на качеството. В момента, ние все още използваме принтера за етикети LisaSafe, който е бърз и лесен начин за свързване на стерилизационния цикъл с досието на пациента. В бъдеще, ние възнамеряваме да поддържаме дневния журнал изцяло по електронен път и да се възползваме максимално от всички опции на новата Lisa – като съхраняване на докладите от циклите на USB памет и създаване на широка гама от персонализирани опции за потребителя. Ние очакваме това да ни донесе още по-добра ефективност и надеждност при законовите изисквания за проследимост.

Новият апарат на W&H е снабден със система за дистанционен мониторинг в реално време чрез WiFi. Използвате ли това във Вашата практика?

Д-р Хирт: Всеки ден, двама дентални асистенти (на смени) са отговорни за обработката на инструментите в нашата практика. Те снабдяват нашите лекари с всички инструменти, от които те се нуждаят по време на денталното лечение. Лекарите и асистентите използват интерком, за да известят какви инструменти са им необходими. Асистентите ги доставят в стаята за лечение. Това означава, че лекарите и другият дентален персонал няма нужда да напускат стаята и пропуските в процеса на хигиена са елиминирани. Ние работим много добре с тази система.

Тъй като имаме двама човека, на които сме възложили непрекъснатата обработка на инструментите, ние в момента не използваме системата за дистанционен мониторинг в реално време чрез WiFi. По мое мнение, тази функция е особено подходяща за по-малки дентални практики с по-малко хора. Там, тя със сигурност ще бъде по-полезна при процесите на хигиена.

Какво мислите за дизайна на новата Lisa?

Д-р Хирт: Много е добър. Разбира се, дизайнът е много важен за нас, както можете да видите също и на други места в нашата практика. Започва от зоната на рецепцията със специално избраните мебели и се разширява към модерното оборудване в нашите зали за лечение. Въпреки това, за мен дизайнът не е водеща характеристика при покупка на апарати. Аз винаги търся апарат, който предлага най-добрите функции и икономичност, и ако също изглежда добре, толкова по-добре.

Това, което особено много харесвам в новия стерилизатор Lisa е неговият компактен дизайн. Стерилизаторите могат да бъдат инсталирани сравнително близо един до друг и по този начин спестяваме пространство.

перфектно допълнение към хигиенните процеси
Новата Lisa е перфектно допълнение към хигиенните процеси и лесно се интегрира в съществуващите процеси.

Каква е Вашата лична оценка за Lisa?

Д-р Хирт: Новата Lisa е висококачествен апарат с най-съвременни функции. Подкрепата от W&H също е изключителна. Ние сме повече от доволни, затова се стремим да увеличим капацитета си с повече апарати от W&H.

Много Ви благодарим за разговора с нас!

* Снимки: Д-р Томас Хирт

коментара