Доклади & Изследвания

Потребителски доклад за Prozone

Доц. Д-р Георги Томов
Факултет по дентална медицина, Пловдив, България.

Използвам апарат Prozone на W&H основно за ендодонтско приложение. Защо го използвам? Озонът е изключително ефективен дезинфектант и се използва в стоматологията повече от 100 години. Ендодонтското лечение е известно с предимно комплексния си и отнемащ време характер. Едва в 50% от случаите е възможна механична обработка на целия коренов канал. Няма идеален разтвор за промивка. Озонът предлага гама от предимства пред конвенционалните разтвори, включително биологична съвместимост, ниска токсичност, положителен антибактериален ефект и покритие на цялата обработвана зона, назовавайки само част от тях. Затова, за мен, употребата на озон е най-добрият вариант.

За самия апарат: Prozone осигурява внимателно, безболезнено лечение. Апаратът е практичен и лесен за работа. Дозирането е предварително зададено. Различните накрайници благоприятстват хигиенична и изключително прецизна манипулация.

Един от множеството примери за успешно приложение включва случай на пациент с остър апикален периодонтит с образувани фистули. Като възстановителна мярка, препарираме кореновия канал и изплакваме с почистваща течност. След това, кореновият канал се оставя да изсъхне и обработва с озон за 24 секунди. Използвахме Prozone, за да освободи озоновия газ. Пластмасовите накрайници позволяват безболезнено навлизане на озон в кореновия канал. След обработката с озон, кореновият канал се запечатва с MTA. Лечението вече е приключено успешно след една сесия с озон за 24 секунди.

Снимка1 & 2: Апикален периодонтит с образувани фистули
Снимка 3: Препарация на кореновия канал
Снимка 4: Обработка с Prozone
Снимка 5: Успешно лечение само след 24 секунди с озон

коментара