Доклади & Изследвания

Потребителски доклад от Д-р Клевер

Дентална практика PAR Aixcellence - Олаф Клевер, Анн-Катрин Хинц

По-голямата надеждност при откриване на кариеси е ключов фактор за запазване на жизнеността на зъбите. С цел максимално да помогне на лекарите по дентална медицина за оптимално диагностициране, W&H предлага новия Facelight - клинично средство за бързо откриване на бактериално инфектиран дентин. Д-р. Мед. Дент. Олаф Клевер и Анн-Катрин Хинц, лекари по дентална медицина с частна практика в Аахен, Германия, използват Facelight в продължение на няколко месеца и докладват относно първите си впечатления:


Анн-Катрин Хинц
Анн-Катрин Хинц
Д-р. Мед. Дент. Олаф Клевер
Д-р. Мед. Дент. Олаф Клевер

Във време, в което управлението на качеството е с нарастващо значение, лекарите по дентална медицина постоянно оптимизират лечението на своите пациенти. Ние винаги се стремим да открием обективни и ефективни методи за подобрение на нашата работа. Нашата цел е да осигурим атравматично лечение за пациента.

Правилната оценка на кариеса е голямо предизвикателство за всеки лекар по дентална медицина в самото начало - особено, когато лечението се разшири до зони близо до пулпата. Когато става дума за откриване на кариеси, възниква дилема при взимането на правилно решение в дългосрочен план. Колкото по-близо стигате до пулпата, толкова по-мек става дентинът. Оцветяванията не са задоволителни, тъй като тяхното приложение върху дентина близо до пулпата или на границата между емайла и дентина води до фалшив положителен резултат, поради специфичната морфология в тази зона, дори при липса на кариозна инфекция. Това на практика прави невъзможно поставянето на ясна диагноза. Друг недостатък на този метод е, че съседните зони са също оцветени. Класическият тест с дентална сонда е също несигурен за лекаря по дентална медицина особено, ако диагнозата не е потвърдена.

Съвременният FACE метод (Екскавиране на кариеси с помощта на флуоресценция) дава нова перспектива на лекарите по дентална медицина, с която да осмислят и оценят плана за лечение. Осветяването на кавитета посредством светлинна сонда е прост и бърз метод. Степента на бактериално инфектирания дентин се вижда ясно и на момента, което, преди всичко, осигурява необходимата сигурност за откриване на кариеси. Използваме Facelight в нашата практика вече два месеца, благодарение на отличните му характеристики.

С Facelight, W&H подкрепя бърза и надеждна диагностика на бактериално инфектиран дентин.
С Facelight, W&H подкрепя бърза и надеждна диагностика на бактериално инфектиран дентин.

Системата се състои от светлинна сонда и очила с филтър, които могат да се носят върху нормални очила с диоптър. Използвайки светлинна сонда Facelight осветявате кавитета - по същия начин, както използвате полимеризираща лампа. Метаболитният процес, който протича в бактериите, оставя порфирини като метаболитен продукт. Те представляват ясно разпознаваема червена флуоресценция под виолетова светлина. Здравата част от зъба може лесно да се разграничи с характерна зелена флуоресценция. Лекарят по дентална медицина може да лесно да види и идентифицира инфектираните зони, които внимателно могат да бъдат отстранени по време на екскавиране на кариеса.

Като се има впредвид, че здравата част от зъба флуоресцира с характерна зелена светлина под светлинната сонда, инфектираните зони са ясно разпознаваеми от червената им флуоресценция.
Като се има впредвид, че здравата част от зъба флуоресцира с характерна зелена светлина под светлинната сонда, инфектираните зони са ясно разпознаваеми от червената им флуоресценция.

Заключение

Нашият опит с Ficelight показа, че има още нещо, което да се види с Facelight, особено при дълбоки кариеси. За класическите сонди, тънки ивици или петна представляват проблем, те не могат да се видят и диагностицират.

Прегледахме общо 14 пациенти с 67 кавитети. След първоначалния преглед с класическа сонда всички 67 кавитети изглеждаха без кариеси, но Facelight показа, че 14 от тези 67 кавитета не са напълно чисти. От тези 14, в които имаше кариеси, въпреки положителния резултат след сондата, 11 могат да бъдат класифицирани като дълбоки кариеси. Този предварителен резултат е силно провокиращ за нас, затова ще продължим да събираме информация със сонда Facelight. Най-вероятно всички лекуващи се в нашата практика ще преминат тест с Facelight.

коментара