Доклади & Изследвания

Основните предимства на новия автоклав Lisa 500

Lisa 500

В интервюто по-долу Elodie Laurent, мениджър по хигиена в « Espace Sourire », дентална клиника във Франция, говори за предимствата, които новия автоклав Lisa 500 носи в ежедневната й работа, благодарение на циклите по мярка и системата за проследяване.

Опишете накратко Вашата дейност в денталната клиника

В интервюто по-долу Elodie Laurent, мениджър по хигиена в « Espace Sourire », дентална клиника във Франция, говори за предимствата, които новия автоклав Lisa 500 носи в ежедневната й работа, благодарение на циклите по мярка и системата за проследяване.

Аз съм отговорна за целия хигиенен протокол от почистването до стерилизацията, както и за проследяването на целия процес в клиниката, в която работят 7 лекари по дентална медицина. Има по един стерилизатор на стоматолог или общо имаме 7 автоклава Lisa. Ние опаковаме всички инструменти, както е описано в директивите на Франция. Тъй като нашите апарати са подложени на сериозна експлоатация, ние заменихме четири апарата през май миналата година и бяхме особено впечатлени от новия W&H стерилизатор - Lisa "напълно автоматична".

Какво ги прави толкова специални?

Новите клас-В цикли съкращават стерилизационния процес в зависимост от броя на инструментите за стерилизиране. Lisa претегля зареждането и съответно адаптира продължителността на цикъла.

Има ли предимства за Вас в ежедневната Ви работа?

Разбира се! Пести много време – аз пестя до 80 часа на месец. Както знаете клас-В цикъл Universal отнема около 45 минути. В нашата клиника, всеки лекар има свои собствени инструменти и ги иска обратно в най-кратки срокове. Поради тази причина, аз не стерилизирам често при пълно зареждане, за което стерилизационните цикли обикновено са предназначени.

Всъщност, мисля, че такова е положението в много практики, при които през повечето време средно зареждане от 2 до 3 килограма на цикъл би било достатъчно. Новите цикли, създадени "по мярка" следователно са идеални за нашите ежедневни дейности. Бих казала, че времето на цикъла се намалява с 5 до 10 минути за средни зареждания и от 15 до 20 минути при извънредни ситуации като тава с шест наконечници и турбини.

Lisa 500

В такъв случай защо не си купите малък стерилизатор?

Не, защото в дни с голям поток от пациенти аз все пак трябва да направя пълно зареждане. В края на много напрегнат ден, аз често зареждам автоклавите с пълно зареждане и се прибирам вкъщи, знаейки, че на другата сутрин ще намеря инструментите студени и сухи. Това за мен е истинското предимство на новите тип-B цикли. Това е нещо като два стерилизатора в един: един голям и един малък.

Има ли някакви други предимства освен спестяването на време?

Пестенето на вода и енергия не трябва да се пренебрегва, както и оборотът на инструменти е очевидно по-бърз. Също така предполагам факта, че стерилизаторът работи по-малко време означава, че продължителността на неговия живот се увеличава и има по-малко разходи за поддръжка.

А какво ще кажете за проследяването?

Нашата цел е да се гарантира пълна проследяемост при инвазивно лечение и хирургия. За да направите това, новата Lisa може да бъде директно свързана с принтер за етикети LisaSafe. Тази процедура е наистина лесна. В края на цикъла, аз проверявам и приемам зареждането като се идентифицирам с код и отпечатвам необходимия брой етикети с избор директно от сензорния екран на стерилизатора. Това много ме улеснява, защото не разполагам с компютър в стерилизационната стая.

След това е наистина много лесно стоматологът да направи връзка с досието на пациента. По време на лечението и директно от денталния стол, стоматолозите намират досието на пациента на нашия сървър, в което те сканират бар-кодовете от опаковките на използваните инструменти.

коментара